Linkovi

Poèele konsultacije o mandataru - 2002-12-02


Prvi èovjek PDP-a Mladen Ivaniæ kazao je da je Èaviæ uvjeren da æe se za izbor premijera obezbjediti srpska parlamentarna veæina, te da æe se odluka koga æe PDP predložiti za mandatara donijeti u naredna da dana na sjednici stranaèkog predsjedništva.

Zadovoljni smo što su poèele konsultacije oko imenovanja mandatara Vlade Republike Srpske pogotovo što je na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine bilo pokušaja da se takva procedura onemoguæi, kazao je novinarima lider SDS-a Dragan Kaliniæ.

On je izrazio uvjerenje da æe predsjednik Republike Dragan Èaviæ do kraja ove sedmice predložiti mandatara te da bi nova vlada mogla biti izabrana do 20. decembra.

Kaliniæ je saopštio da SDS ima obavezu zbog postignutog izbornog rezultata da predloži mandatra iz svojih redova, ali i istakao da je zbog odnosa politièkih snaga u RS sa razlièitim opredjeljenjima SDS spreman podržati kandidata PDP, ako se predsjednik Èaviæ za njega opredjeli.

Prema rijeèima lidera PDP-a Mladena Ivaniæa ova stranka pri formiranju vlade smatra da mora voditi raèuna kako o svojoj poziciji na osnovu izbornih rezultata, ali i o interesima Republike Srpske koja mora da ima dobru komunikaciju sa meðunarodnim institucijama koje su kljuèni fakor u BiH.

«Potrebno je obezbjediti veæinu i meðu srpskim partijama, a predsjednik nas je informisao da ima sigurna saznanja æe to biti moguæe. Naravno, zbog novog naèina konstituisanja vlasti u vlasti æe biti i predstavnici bošnjaèkog i hrvatskog naroda i u tom smislu one partije, koje budu podržale veæinu su dobrodošle», dodao je Ivaniæ.

Ivaniæ je najavio da æe ime kandidata za mandatara PDP saopštiti nakon sjednice Predsjedništva stranke. U javnosti se pak špekuliše da se unutar ove stranke vodi borba izmeðu dvije struje, one umjerene koja Dragana Mikereviæa predlaže kao buduæeg premijera i druge koja je za to da se ta funkcija povjeri Zoranu Ðeriæu, koga preferira Srpska demokratska stranka.

Na pitanje novinara da li još stoji ponuda o partnerstvu koje je PDP ponudila savezu nezavisnih socijaldemokrata Ivaniæ je kazao da je ta ponuda još otvorena, ali da su šanse da se nešto uradi sada manje nego ranije zbog iskljuèivosti i naèina na koji SNSD i neki toj partiji bliski mediji istupaju poslednjih dana.

XS
SM
MD
LG