Linkovi

Buš razgovarao sa predsednikom Kenije - 2002-12-02


Predstavnik Bele kuæe, Ari Flajšer je saopštio da je predsednik Buš želeo da izrazi svoje sauèešæe narodu Kenije i da je ponudio amerièku pomoæ u istrazi te tragedije:

“Dvojica lidera su rešena da odgovorni za napade budu izvedeni pred lice pravde. Predsednik je rekao da ceni saradnju predsednika Moija i vlade Kenije u globalnom ratu protiv terorizma”.

Predsednik Moi æe se sastati sa šefom Bele kuæe u èetvrtak, dok su napadi u Mombasi te razgovore uèinili još hitnijim. U prvom napadu automobilom-bombom u èetvrtak ispred hotela “Raj”, koji je u vlasništvu Izraelaca, život je izgubilo 16 ljudi. Ubrzo posle toga na izraelski džambo-džet koji je poletao sa aerodorma u Mombasi, ispaljena su dva projektila iz pokretnog raketnog lansera. Oba projektila su za malo promašila cilj. Tokom brifinga za novinare, Ari Flajšer je bio upitan da li postoje èvrsti dokazi o povezanosti Al Kaide sa tim napadima.

“To istražujemo. Ništa pouzdano ne može da se saopšti. Sumnja se da je Al Kaida umešana. Ne mogu reæi ništa dalje od toga, istraga je tek na poèetku.”

U meðuvremenu, neki vodeæi èlanovi amerièkog Kongresa su apelovali na Belu kuæu da preduzme jaèe mere za obezbedjenje amerièkih aviona od raketnih napada. Portparol Bele kuæe, Ari Flajšer je reako da su jevtini, pokretni raketni lanseri tipa koji je upotrebljen u Mombasi proizvedeni pre više decenija i da su vazduhoplovni predstavnici odavno upoznati sa tom opasnošæu.Takoðe je podvuka da administracija predsednika Buša nema konkretnih, uverljivih dokaza da teroristi planiraju napad takvim oružjem u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG