Linkovi

Potpisani sporazumi o saradnji izmedju Beograda i Tirane - 2002-11-26


Meta i Svilanoviæ potpisali su sporazume o ukidanju viza za diplomatske i službene putne isprave, o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka i sporazum o saradnji Privredne komore Jugoslavije i Unije trgovinskih i industrijski komora Albanije. Meta je ocenio da æe ovi sporazumi stvoriti institucionalni okvir za bilateralne odnose i doprineti veæoj razmeni, ne samo u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, nego i u intelektualnoj razmeni. Sporazum o slobodnoj trgovini izuzetno je važan za jugoslovensko-albanske trgovinske odnose koji se moraju znatno poboljšati i mora ga pratiti liberalizacija viznog režima, rekao je albanski šef diplomatije Iljir Meta. Njegov jugoslovenski kolega Goran Svilanoviæ objasnio je da su praktièno završene pripreme za potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini i da æe to biti uèinjeno u narednih nekoliko meseci.

Na pitanje novinara da li je bilo razgovora o stanju na Kosovu, Iljir Meta je rekao da je Kosovo znaèajno za stabilnost i saradnju u regionu i ocenio da najnovije inicijative šefa UNMIK–a Mihaela Štajnera da se pokrajina decentralizuje i da se ujedini Kosovsku Mitrovicu doprinose tome da Srbi i Albanci grade zajednièku buduænost.

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Èoviæ izjavio je da je UNMIK posle dogovora sa vlastima u Beogradu preuzeo administraciju u severnom delu Kosovske Mitrovice i da to nije rezultat nikakve naredbe ili uredbe. Sledeæi korak, tvrdi Èoviæ, jeste formiranje Kosovske policijske službe u koju æe uæi bivši pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i èuvari mostova.

U medjuvremenu, jugoslovenski zvaniènici izjavili su da je tendenciozan izveštaj Meðunarodne krizne grupe da su vlasti u Beogradu znale za vojnu saradnju pojedinih domaæih firmi sa Irakom.

Zastupnik naèelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije general Branko Krga ponovio je da po jugoslovenskim zakonima vojska ne uèestvuje u prodaji naoružanja stranim zemljama i odbio da komentariše izveštaj Meðunarodne krizne grupe. A savezni ministar odbrane Velimir Radojeviæ rekao je da država takoðe nije bila umešana u poslove ilegalne trgovine oružjem.

Predsednik Demokratske alternative Nebojša Èoviæ ocenio je da u izveštaju Meðunarodne krizne grupe o trgovini oružjem jugoslovenskih firmi sa Irakom ima stvari koje su taène, ali da je izveštaj dosta tendenciozno napisan.

Nekadašnji generalni direktor valjevskog Krušika Staniša Saviæ izjavio je da su iraèki vojni struènjaci poslednjih meseci boravili u Valjevu i Krušiku u okviru dugogodišnje poslovno-tehnièke saradnje. A na skup o reformi jugoslovenskih oružanih snaga, šef Misije OEBS u Beogradu Mark Dejvison i britanski ambasador Èarls Kraford izrazili su nadu da æe Jugoslavija nastaviti te reforme kako bi se što skorije prikljuèila evroatlantskim integracijama. Ambasador Kraford je naveo da meðunarodna zajednica ima svoje standarde i da zato insistira na saradnji Jugoslavije sa Haškim tribunalom i utvrðivanju na koji je naèin ostvarena vojna saradnja sa Irakom. Na istom skupu šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanoviæ istakao je da vlasti u Beogradu moraju da izvrše reformu oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG