Linkovi

Pretpraznièna potrošnja u Americi - 2002-11-26


Ovog meseca je poverenje amerièkih potrošaèa spalo na najniži nivo od 1993. godine, pa se amerièke malo - prodajne kompanije pripremaju na izuzetno nisku pretprazniènu prodaju u Sjedinjenim Državama.

Medjutim prema recima Lin Franko iz istraživaèke organizacije Konferns Bord sa sedištem u Njujorku, koja je sprovela ispitivanje na usorku od pet hiljada domaæinstava uprkos padu povernje, potrošaèi su ipak spremni da troše :

”Nije sve tako crno. Mada smo prošlog meseca smatrali da nas oèekuje mraèna sezona, potrošaèi sada nagoveštavaju da su spremni ove godine da potroše više nego prošle. Neæe æe to sigurno biti rekordna sezona ali smo ipak veæi optimistui nego što smo bili prošlog meseca.“

Prema rezultatima ispitivanja, amerièka porodica æe za ovogodišje praznike u proseku potrošiti 483 dolara na poklone, dok je prošle godine utrošila 462 dolara. Mnoge amerièke malo - prodajne kompanije najviše zarade u pretprazniènoj sezoni, koja obièno poèinje posle DANA ZAHVALNOSTI i traje do Božiæa. Lin Franko istièe da bolji izgledi u mnogome mogu da se pripišu samim malo - prodajnim kompanijama. Plašeæi se najgoreg, preduzele su korake za privlaèenje kupaca :

” Veæ su znatno snižene cene, i rasprodaje su u toku. To je preduzeto jer su mnogi bili dosta nervozni. Ali, od pre godinu - dve dana smo shvatili da kupce privlaèe niže cene. Sveobuhvatno sniženje cena u ogromnoj meri æe orivuæi kupce. “

Lin Franko istièe da lièna primanja u Sjedinjenim Državama rastu po stopi od oko tri odsto i dodaje da neznatni porast stope zaposlenosti može takoðe da doprinese poveæanju prodaje.

XS
SM
MD
LG