Linkovi

Poveæan broj zloèina mržnje prema Arapima u SAD - 2002-11-26


Muslimansko-amerièke grupe navode da nisu iznenadjene izveštajem Federalnog istražnog biroa kojim je utvrdjeno da su zloèini iz mržnje prema muslimanima porasli za više od 1500 posto 2001. godine. Federalni istražni biro svake godine objavljuje izveštaj o zloèinima iz mržnje koji se definisu kao nasilje ili zastrašivanje motivisano predrasudom.

U izveštaju za proslu godinu uakzuje se da je regostrovano 481 incidenata èije su mete bili muslimani ili drugi gradjani poreklom sa Bliskog istoka, što je ogromno poveæanje u odnosu na ukupan broj od 28 sliènih incidenata 2000. godine.

Hodan Hašan je portparol Saveta za aemerièko-islamske odnose u Vašingtonu. Ona istièe da je deo zebnje nastale nakon 11 septembra izbledeo, ali dodaje da su Amerikanci muslimanskog porekla i dalje zabrinuti zbog broja nedavnih anti-islamskih saopštenja istaklnutih amerièkih hrišæanskih evangelistièkih lidera:

”Bili smo zabrinuti kakvi æe biti efekti ove vrste stalnog etiketiranja ”Islama kao zla“ - poruke koja dolazi iz odredjenih delova drustva. Nadamo se da æe dalja edukacija u tom smislu pomoæi da se smanji potencijal za zloèine iz mržnje. Nakon svega, edukacija je oduvek bila kljuè za gušenje neznanja i suzbijanje stereotipa.“

Medjutim, dodaje Hodan Hašan, bilo je i nekih pozitvnih stvari za americke muslimane u svetlu teroristièkih napada 11 septembra. Ona je pohvalila predsednika Buša zbog toga što je pružio ruku zajednici Amerikanaca muslimanskog porekla dodaajuæi da je izvesani broj lokalnih lidera širom zemlje sledio predsednikov primer:

”Ima puno pozitivnih prièa o gradonaèelnicima i šefovima policije koji su ozbiljno radili na uspostavljanju veza sa zajednicom Americkih muslimana i preko školskog sistema ili putem opštih foruma u zajednici, poveæali razumevanje medju razlièitim verama.“

Uprkos poveæanju zloèina iz mržnje èija su meta muslimani, Federalni istražni biro je saopštio da su muslimani još uvek daleko iza drugih grupa koje su žrtve zloèina iz mržnje ukljuèujuæi Amerikance afrièkog porekla, Jevreje, homoseksualce i belce.

XS
SM
MD
LG