Linkovi

Kina demantuje da je bila posrednik za prodaju ukrajinskog radara Iraku - 2002-11-26


Kineski ministar inostranih poslova Kong Æan rekao je da - kako se izrazio - ”ne dolazi u obzir“ da je Kina izvršila transfer radarskog sistema u Irak. Kong je rekao da Kina strogo poštuje rezolucije saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Iraku, ukljuèujuæi zabranu prodaje vojne opreme Bagdadu.

Kina je jedna od pet stalnih èlanica Saveta bezbednosti, sa pravom veta na odluke tog tela. Juèe su amerièki i britanski istražitelji saopštili da postoji uverljiva moguænost da je ukrajinski radarski sistem poslat Iraku preko neke treæe zemlje. Pod diplomatskim pritiskom Vašington i Londona Ukrajina je dozvolila amerièkim i britanskim inspektorima da utvrde sudbinu 72 od 76 radarskih sistema za koje se veruje da postoje. Ukrajinska vlada tvrdi da su preostala èetiri prodata Kini. Ali Ukrajina je odbila da dozvoli inspektorima da pregledaju dokumenta o toj prodaji. Inspektori takodje sumnjaju u to da je Ukrajina otkrila postojanje svih sistema koje je izgradila.

Ukrajina demantuje ove tvrdnje o svojim radarskim sistemima. medjutim, optužbe da je prodavala savremenu vojnu opremu Iraku pogoršale su njene odnose sa Sjedinjenim Državama i Evropom. Vašington je suspendovao dostavu 54 miliona dolara pomoæi Ukrajini, a preti i drugim merama ako se pokaže da su te tvrdnje istinite. Glasine o prodaji ukrajinskog radara pojavile su se u trenutku kada se Sjedinjene Države spremaju za moguæi rat sa Irakom. Vazduhoplovne snage igrale bi u tom ratu kljuènu ulogu pa bi poboljšane radarske moguænosti Iraka mogle da ugroze živote amerièkih pilota i snaga kojima pružaju podršku.

XS
SM
MD
LG