Linkovi

Nove nevolje oko povelje - 2002-11-25


Jedan od kopredsedavajuæih iz Demokratske partije socijalista Dragan Kujoviæ izjavio je da crnogrska vlast ne prihvata da naèin izbora poslanika u parlament buduæe državne zajednice bude zapisan u Ustavnoj povelji, veæ u zakonima država èlanica ili zakonu o sprovoðenju Povelje. Kujoviæ je, ipak izrazio uverenje da æe tekst Ustavne povelje uskoro biti usvjen i da æe se naæi pred parlamentima Srbije i Crne Gore za 10 do 15 dana. Jedan od kopredsedavajuæih Ustavne komisije iz Srbije Dragan Joèiæ smatra da je ovakvim stavom DPS-a proces usvajanja Ustavne povelje vraæen nekoliko koraka unazad.

Osim Ustavnom poveljom, graðani Srbije baviæe se narednih dana i ocenom kandidata za predstojeæe predsednièke izbore. Veèeras je gostovanjem na lokalnoj kragujevaèkoj televiziji predizbornu kampanju pod sloganom »Za demokratsku Srbiju« zapoèeo kandidat Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica. Šef Koštunièinog izbornog štaba Dragan Maršiæanin izjavio je da Demokratska stranka Srbije ne oèekuje formalnu podršku Demokratske stranke, ali je uverena da æe èlanovi i simpatizeri te partije glasati za Koštunicu kao jedinog demokratskog kandidata. Maršiæanin je izrazio zadovoljstvo podrškom Koštunièinoj kandidaturi pojedinih èlanica DOS-a, a posebno je naglasio važnost podrške Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", Saveza samostalnih sindikata, Saveza penzionera Srbije i Saveza studenata.

Potpredsednik Demokratske stranke Èedomir Jovanoviæ tvrdi da Vojislav Koštunica i njegova partija preuzimaju potpunu odgovornost za ishod predsednièkih izbora jer odbijaju dogovor oko programa koji bi podržala veæina graðana. Èlanstvu i simpatizerima Demokratske stranke biæe upuæena jasna poruka da nema suštinske razlike izmeðu onoga što je Demokratska stranka Srbije najavljivala da æe raditi posle septembarskih izbora i onoga što želi da uradi posle decembarskih izbora, bio je izrièit Èedomir Jovanoviæ. Izvršni odbor ekspertske organizacije G17 plus ponovio je ocenu da uspeh predsednièkih izbora najviše zavisi od samih kandidata i njihovih programa, pa æe stav te organizacije o kandidaturi Vojislava Koštunice zavisiti od prioriteta u njegovom programu.

A predsednik Nove Srbije Velimir Iliæ rekao je da æe naredna sednica Predsedništva DOS-a biti održana krajem nedelje i da æe tema sastanka biti predsednièki izbori koji su za nekoliko dana. Nema predizborne atmosfere, niti se o tome govori u medijima, rekao je Iliæ.

XS
SM
MD
LG