Linkovi

Teroristièki napadi u SAD nisu uticali na broj stranih studenata - 2002-11-20


Alan Goldman, predsednik njujorškog Instituta za meðunarodno obrazovanje, kaže da je ukupni broj stranih studenata koji studiraju u SAD ostao nepromenjen i da su SAD još uvek glavna destinacija za visoko obrazovanje.

”To je tako zato što imamo mnogo koledža i univerziteta - državnih, privatnih, u hladnijim i toplijim podnebljima, vrlo skupih i jeftinijih, specijalizovanih i opštih. Ne postoji zemlja na našoj planeti koja ima takvu raznovrsnost ili otvorenost, kao i kapacitete da apsorbuje veliki broj stranih studenata. I konaèno, najznaèajnije je što te škole žele strane studente i veruju da oni mnogo doprinose studentskim zajednicama.

Preliminarni rezultati istraživanja više od 300 amerièkih univerziteta i koledža na poèetku tekuæe školske godine, pokazuju da nije bilo bitnog opadanja broja upisanih studenata sa Bliskog istoka, sa izuzetkom Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Rezultati istraživanja takoðe sugerišu da je zabrinutost zbog pooštrenja propisa za izdavanje studentskih viza preterana. Istraživanje je objavljeno zajedno sa godišnjom analizom Instituta, o meðunarodnoj razmeni, pod nazivom ”Otvorena vrata 2002“. Izveštaj za 2002., dokumentovan godinom završenom u maju, pokazuje da je rekordan broj stranih studenata - skoro 600 hiljada - nastavio visoko obrazovanje u SAD.

Alan Goldman kaže da je izveštaj ”Otvorena vrata 2002“ pokazuje i koja zemlja šalje u SAD najveæi broj studenata.

”Indija je sada ispred Kine koja je celu deceniju vodila po broju poslatih studenata. To nije iznenaðujuæe za Indiju. Njihovo visoko školstvo je u osnovi, preoptereæeno. Indija ima veliku srednju klasu, i poznaje kvalitet amerièkog višeg obrazovanja.“

Južna Koreja, Japan, Tajvan, Kanada, Meksiko i Turska su odmah iza država koje šalju najveæi broj studenata u SAD. Veæ više decenija, više stranih studenata je upisano na Univezitet Južne Kalifornije, nego bilo koji drugi i Americi. Njujorskli Univerzitet, koji je po broju stranih studenata vodio u poslednje èetiri godine, sada zauzima drugo mesto.

XS
SM
MD
LG