Linkovi

Uveæanje Evropske unije - 2002-11-20


Primedbe su iznete prilikom prvog uèešæa poslanika država-kandidata na zasedanju Evropskog parlamenta. Debata je održana dan pošto je Evropska unija odredila 1. maj 2004, kao datum pristupanja deset država-kandidata - od Estonije do Malte. Mada se predsednik Evropske komisije, Romano Prodi, veoma pohvalno izrazio o zasedanju - kao poèetku novog poglavlja u istoriji Evrope, poslanici iz istoène Evrope su kritikovali, kako tvrde, nepravedne finansijske uslove za ulazak u Evropsku uniju. Oni prevashodno brinu da ce zemljoradnici u njihovim zemljama dobiti samo 25 odsto pomoci koju su dobili zemljoradnici sadašnjih èlanica Evropske unije tokom prve godine èlanstva. Taj iznos bi se tokom desetogodišnjeg perioda poveæavao.

Preostale prepreke za planirano proširenje EU, iskljuèivo su povezane sa finansijskim pitanjima. Evropska unija želi da zakljuèi pregovore o poljoprivrednim subvencijama i drugoj pomoci državama-kandidatima, pre samita u Kopenhagenu, koji treba da se održi polovinom iduèeg meseca.

Oseæajuæi opasnost da biraèi u nekim državama-kandidatima možda ne bi prihvatili uèlanjenje u EU ukoliko ne dobiju bolji finansijski aranžman, komesar za proširenje Evropske unije, Ginter Ferhojgen, izjavio je novinarima da je spreman da bude malo fleksibilniji.

“Postoji fleksibilnost kada moramo da rešavamo pitanja protoka gotovog novca, budzetske probleme, proizvodne kvote, orijentacioni period i druge elemente u kojima je državama-kandidatima potrebna dodatna podrška.”

Jedan diplomata Evropske unije je izjavio da bi unija mogla da poveæa direktne isplate državama koje se uèlanjuju za 30 do 35 odsto. Medjutim, Ferhojgen ukazuje da države-kandidati ne bi treblao da podnose neodgovorne zahteve s obizrom na budzetska ogranièenja Evropske unije. Tu poruku je ponovio danski premijer, Anders Fog Rasmusen, koji želi da iduèeg meseca kruniše predsedavajuæi položaj svoje zemlje sporazumom o prijemu deset novih država.

“Svaka od država-kandidata bi trebalo da uèini sve što može i blagovremeno reši svoje preostale probleme, pre samita u Kopenhagenu. U suprotnom, postoji realna opasnost da ne budemo u stanju da završimo pregovore sa tom državom.”

Rasmusen je rekao da je rešen da nijedna država-kandidat koja je spremna, ne bi trebalo da èeka da bude primljena u Evropsku uniju zbog onih koje nisu zakljuèile pregovore o uèlanjenju. Danski premijer je podsetio da su preostala samo 23 dana do poèetka samita u Kopenhagenu i dodao da pregovori o svim poljoprivrednim i budzetskim pitanjima moraju do tada da se okonèaju.

XS
SM
MD
LG