Linkovi

Kofi Anan pohvalio napredak u Jugoslaviji - 2002-11-19


Prvi èovek Ujedinjenih nacija izjavio je posle razgovora sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Koštunicom i šefom jugoslovenske diplomatije Goranom Svilanoviæem da je Jugoslavija napravila veliki napredak od promene režima u oktobru 2000. godine, ali je ocenio da ostae još mnogo toga da se uradi. Niko nije roðen kao demokrata i na tome se mora mnogo raditi, a ponekad za dostizanje demokratije nije dovoljan jedan ljudski vek nego i po nekoliko generacija, rekao je Kofi Anan posle razgovora s Koštunicom i ukazao da je na svim susretima tokom turneje po balkanskim zemljama bilo govora o problemu izbeglica. Osvræuæi se na mali broj izbeglica koji su se vratili na Kosovo, Anan je rekao da je za povratak izbeglica potrebno vreme i naveo primer Bosne i Hercegovine i Hrvatske gde su izbeglice tek posle odreðenog vremena od završetka sukoba poèele da se vraæaju i istakao spremnost Ujedinjenih nacija da pomognu u rešavanju problema povratka izbeglica. Jugoslovenski predsednik Koštunica smatra da æe povratak izbeglica na Kosovo biti olakšan kada za to budu spremne institucije za èiju su izgradnju zadužene Ujedinjene nacije.

Srpski premijer Zoran Ðinðiæ izjavio je posle susreta sa Kofijem Ananom i šefom civilne misije UN na Kosovu Mihaelom Štajnerom da je skrenuo pažnju na èinjenicu da æe Srbija uskoro doneti novi Ustav u kome bi trajno trebalo da bude rešeno i pitanje Kosova.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan razgovarao je i sa crnogorskim predsednikom Milom Ðukanoviæem i potrpredsednim srpske Vlade Nebojšom Èoviæem.

Inaèe, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u centru Beograda doèekali su izlepljeni plakatima kojima se poziva na zaštitu nekadašnjeg visokog oficira jugoslovenske vojske Veselina Šljivanèanina koji je pred Haškim tribunalom optužen za ratni zloèin nad civilnim stanovništvom u Vukovaru, piše na plakatu koji je potpisao "Odbor za odbranu Veselina Šljivanèanina".

XS
SM
MD
LG