Linkovi

Amerièki sud za kontraobaveštajnu delatnost - 2002-11-19


Sud za kontraobaveštajnu delatnost je u maju ove godine odbio na desetine zahteva sekretara za pravosuðe, Džona Eškrofta za prisluškivanje, uz obrazloženje da su sekretarijat za pravosuðe i Federalni istražni biro više puta dovodili taj sud u zabludu. Meðutim, juèe je ta odluka preinaèena odlukom Žalbenog suda, koja je objavljena u dokumentu od 56 stranica, i koja je obrazložena zakljuèkom da je prisluškivanje u skladu sa odredbama amerièkog tzv. Patriotskog zakona, i da nije u suprotnosti sa amerièkim ustavom. Sekretar Eškroft je pozdravio odluku specijalnog žalbenog suda, istièuæi da je rešen da je sprovodi:

“Revidirana odluka korenito pomaže sprovoðenje istraga i koordinaciju izmeðu policijskih i obaveštajnih službi”.

Eškorft je takoðe rekao da æe ta mera unaprediti saradnju i koordinaciju izmeðu obaveštajnih službi i agencija za sprovoðenje zakona u borbi protiv terorizma.

“Ovom odlukom se obezbeðuje da funkcioneri za sprovoðenje zakona primaju obaveštajne podatke i omoguæuje protok informacija izmeðu tih službi...time se obezbeðuju realne opcije i solidan obaveštajni rad. Sve æe to znatno poboljšati moguænost objedinjavanja informacija razlièitih agencija. Smatram da je u tom pogledu ostvaren džinovski korak napred”.

Amerièka unija za graðanska prava -- ACLU i nekoliko drugih organizacija tvrde da su preinaèenom sudskom odlukom, kojom se dozvoljava prisluškivanje telefona i èitanje elektronske pošte, ugroženi sloboda govora i pravo pojedinca na zakonsku zaštitu. Predstavnici ACLU-a izrazili su razoèarenje zbog presude, ustvrdivši da tajni sud postoji samo da bi povlaðivao državnim zahtevima za prisluškivanje. Takoðe su naveli da njihova organizacija razmatra tu novu sudsku odluku i nekoliko opcija u okviru odgovora na tu meru.

XS
SM
MD
LG