Linkovi

Potvrdjena još dva predsednièka kandidata - 2002-11-18


Izborna komisija je na zahtev predstavnika Demokratske stranke Srbije Zorana Stojkoviæa odluèila da od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu zatraži izveštaj o nadzoru i proveri biraèkih spiskova, a Stojkoviæ je predložio da se od Ministarstva zatraži da zaista ažurira birake spiskove.

Glavni odbor Socijaldemokratske partije, èlanice vladajuæe koalicije, ocenio je kao veoma važno da predstojeæi predsednièki izbori uspeju i pozvao graðane da izaðu i glasaju kako bi Srbija 8. decembra dobila demokratskog predsednika. Važno je da predsednièki izbori uspeju da bi se normalizovala politièke situacija i da bi Srbija stigla do stabilne i pravno ureðenjene demokratske države u kojoj funkcionišu sve institucije sistema, saopštava Socijaldemokratska partija. I potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršiæanin smatra da je izbor predsednika preduslov za stvarne promene u Republici, pa æe zato Vojislav Koštunica predsednièku kampanju bazirati na pojašnjavanju graðanima prednosti izbora predsednika.

Politièki analitièar Slobodan Antoniæ ocenio je da predsednièki izbori neæe uspeti zbog neureðenih biraèkih spiskova i zato što na njima nema kandidata koji bi predstavljao opciju srpskog premijera Zorana Ðinðiæa.

I saradnik Instituta društvenih nauka Ognjen Pribiæeviæ takoðe smatra da æe izbori biti neuspešni, ali ocenjuje da bi njihov neuspeh mogao dovesti do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Usred priprema za predsednièke izbore i sutrašnju posetu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana, u Beogradu se dogodio i jedan društveno–politièki kuriozitet. Naime, jedanest godina pošto je prestala da postoji Socijalistièka Federatiivna Republika Jugoslavija, Savezna skupština ukinula je praznovanje 29. novembra – dana kada je SFRJ nastala. Veæe graðana Savezne skupštine veæinom glasova poslanika ukinulo je danas taj praznik, a protiv su glasali socijalisti, radikali i predstavnici Jugoslovenske levice.

XS
SM
MD
LG