Linkovi

Crna Gora predlaže novu formulaciju - 2002-11-18


Ako na sjutrašnoj sjednici potkomisije za izradu ustavne povelje dodje do rasprave o predlogu Demokratske stranke o naèinu izbora poslanika buduæe zajednièke Skupštine, po kojem bi izbori najprije bili posredni, a od 2004. godine neposredni, crnogorska delegacija ima spremnu novu platformu koja se, u suštini, opet svodi na to da države èlanice odredjuju naèin izbora poslanika.

Dragan Kujoviæ, koordinator crnogorske delegacije ipak smatra da æe pripremljena platforma biti prihvatljiva za sve:

“Mi bi, shodno sporazumu, kazali da zakonima država èlanica koje donose u skladu sa osnovnim naèelima u povelji i naèelom srazmjernog predstavljanja politièke strukture i volje grajana država èlanica, propisuje se naèin izbora i vrši izbor poslanika u Skupstinu Srbije i Crne Gore. Zakonima država èlanica ce se na istovjetan naèin propisati model izbora. Sa ovim našim prijedlogom mislim da bi bile zadovoljne sve strane u komisiji i to bi poèivalo na sporazumu”.

Medjutim, Borislav Banoviæ iz SDP tvrdi da predlog Demokratske stranke nije prihvatljiv jer se kosi sa odredbama Beogradskog sporazuma, èime se mijenja izvor suvereniteta skupštine, odnosno karakter državne zajednice.

S druge strane, predlog DS nije prihvatljiv ni za crnogorsku opoziju. Ranko Kadiæ, predstavnik SNS u ustavnoj komisiji rekao je:

“Moraju nam prvo objasniti kako misle da to moze da funkcionise. Predlog DS, bez nekih drugih stvari koje su vezane i za ostale norme, sigurno ne možemo prihvatiti”, rekao je Kadiæ.

XS
SM
MD
LG