Linkovi

Inspektori stigli u Irak - 2002-11-18


Šef vojnih inspektora, Hans Bliks doputovao je u Bagdad avionom Ujedinjenih nacija sa zadatkom da izvrši -- kako se smatra -- poslednji pokušaj da se izbegne rat.

“Ovde smo iz jednog jedinog razloga -- zbog toga što svet želi da se uveri da ne postoji oružje masovnog uništenja”.

Bagdad je veæ saopštio da ne poseduje takvo oružje, ali Sjedinjene Države i Britanija insistiraju da to nije taèno. Nakon što budu otvorene kancelarije i pošto se obezbede komunikacije, inspektori UN-a æe poèeti svoj posao veæ iduæe nedelje u uslovima, kako ih je nazvao Hans Bliks -- napete situacije.

“Tu smo da obavimo posao, profesionalno i nadam se kompetentno”.

Iraku je dat rok do 8. decembra da stavi na raspolaganje pun spisak zabranjenog oružja koje i dalje poseduje, iako je bagdadski režim ustvrdio da su uništene sve zalihe nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja. U meðuvremenu, amerièki zvaniènici su saopštili da su danas saveznièki avioni, koji patroliraju zonom zabranjenom za letenje nad severnim Irakom, veæ drugi dan zaredom bili na udaru iraèke protiv-vazdušne vatre, što bi ujedno moglo da bude i prvo isprobavanje iraèke spremnosti za saradnju. Predstavnica amerièkih oružanih snaga, Šenon Kolins kaže:

“Na napade smo u samoodbrani uzvratili preciznim, laserski upravljanim bombama, koje su baèene na elemente iraèke protiv-vazdušne odbrane”.

Sve saveznièke letelice su se bezbedno vratile u bazu u Turskoj. Meðutim, to je bio veæ drugi put od petka da administracija predsednika Džordža Buša upozorava Bagdad da preduzima akcije koje bi mogle da znaèe kršenje obaveze sadržane u novoj rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je uvojena poèetkom ovog meseca. To bi moglo da bude dovoljan razlog za pokretanje moguæeg napada koji bi predvodile Sjedinjene Države. No, predstavnik Bele kuæe za sada nije rekao da administracija predsednika Buša namerava da pitanje tog prekršaja pokrene u Savetu bezbednosti.

XS
SM
MD
LG