Linkovi

Amerièki Kongres pred donošenjem zakona o nacionalnoj bezbednosti - 2002-11-15


Predsednikov plan o osnivanju sekretarijata za unutrašnju bezbednost--verovatno najžešæe debatovan zakonski predlog od teroristièkih napada 11. septembra prošle godine-- zaustavilo je stranaèko politièko gloženje. Verzija Bele kuæe je usvojena u julu u Predstavnièkom domu u kome su republikanci imali veæinu. No, bio je blokiran u Senatu u kome su tada demokrate imale veæinu. Sporilo se o radnièkim pravima oèekivanih stotinu sedamdeset hiljada službenika u novom sekretarijau za unutrašnju bezbednost. Medjutim, posle pobede republikanaca na kongresnim izborima prošlog meseca, predsednik Buš je koristeæi svoj novi politièki autoritet pritisnuo Kongres da dovrši posao.

Prekjuèe, demokrate su se sastale sa zvaniènicima Bele kuæe da bi formulisali konaèan kopromisni predlog. Vodja republikanaca u Senatu Trent Lot odao je priznanje pedsedniku Bušu za zahtev da Kongres dovrši tu zakonodavnu proceduru.

“Mnogi od nas su misili da æemo se sastati samo za kratko vreme i otiæi kuæi. Predsednik je rekao ne, unutrašnja bezbednost se ne tièe samo izbora, unutrašnja bezbednost se tièe bezbednosti ljudi ovde, kod kuæe. Uradiæemo to. Ne bi trebalo da napuštate Vašington. I mi smo rekli, predsednièe, vi ste u pravu , uradiæemo to.“

Demokrate su tvrdile tokom debate u Predstavnièkom domu da se revidiranim zakonskim predlogom još uvek ugrožavaju prava službenika buduæeg sekretarijata za unutrašnju bezbednost.

Republikanci su odbili tu tvrdnju, kako to pokazuje sledeæa razmena gledišta izmedju demokrate Frenka Palonea iz Nju Dzersija i republikanca Roba Portmana.

Palone: “Revidirani zakonski predlog ne zadire dovoljno da bi se osigurala prava službenika u tom novom sekretarijatu, pravo na kolektivno pregovaranje. “ Portman: “Rekao je da se tim zakonskim predlogom uništava pravo na kolektivno pregovaranje. Toga nema u njemu. U stvari, nijme se garantuje pravo na kolektivno pregovaranje. “

Zakonski predlog o osnivanju sekretarijata sa unutrašnju bezbednost æe sada biti vraæen radi debate i konaènost glasanja u Senatu, koji æe uskoro biti pod kontrolom republikanaca. Pre nego šo je postignut kompromis, predsednik Buš je nastojao da pruži uveravanja demokratama u Senatu i moguæim službenicima novog sekretarijata.

“Prava federalnih službenika bi trebalo da budu zaštiæena i biæe zaštiæena u sekretarijatu za unutrašnju bezbednost. Svaki službenik æe biti tretiran pravedno i zaštiæen od diskriminacije. Muškarcima i ženama zaposlenim u tom sekretarijatu biæe potrebno vodjstvo koje deluje brzo i odluèno, ne zaglibljujuæi se u beskrajnim sporovima. “

Zakonski predlog o osnivanju sekretarijata za unutrašnju bezbednost usvojen je u Predstavnièkom domu pošto zakonodavci žele rano okonèanje zasedanja pre nego što se novoizabrani Kongres sastane iduæe godine. Predsednik Buš želi da zakonodavci usvoje i druge zakonske predloge.

Predstavnièki dom je usvojio kontinuirani zakonski predlog o finansiranju vladinih opreracija do iduæe godine, ali bi mogao da ostavi nedovršen drugi važan zakonski predlog o osiguranju od terorizma. Republikanci æe imati ojaèanu veæinu u Predstavnièkom i veæinu u Senatu kada poène zasedanje novog 108. kongresa poèetkom januara iduæe godine.

XS
SM
MD
LG