Linkovi

Irak prihvatio rezoluciju UN o razoružavanju - 2002-11-13


Iraèki ambasador u Ujedinjenim nacijama Mohamed al-Duri uruèio je kancelariji generalnog sekretara dokument koji po svemu sudeæi predstavlja prihvatanje rezolucije, a koji je potpisao iraèki ministar inostranih poslova Nadži Sabri. Iraèki ambasador je rekao da je Irak spreman da primi inspektore Ujedinjenih nacija, posle skoro èetiri godine odsustvovanja:

”Irak æe postupiti po rezoluciji Saveta bezbednosti broj 14-41, uprkos njenom nepovoljnom sadržaju. Spremni smo da primimo inspektore u odredjenom roku. Nestrpljivi smo da oni obave svoje dužnosti što je pre moguæe, u skladu sa medjunarodnim pravom.“

Iraèki ambasador je naznaèio da je Bagdad bezuslovno prihvatio rezoluciju:

”Svakako, vlada Iraka je odluèila da prihvati tu rezoluciju i pozabaviæe se èitavim tim pitanjem, èitavim sadržajem rezolucije.“

Istovremeno, ambasador al-Duri ponovio je da Bagdad ne poseduje oružje za masovna uništavanja, nasuprot tvrdnjama Sjedinjenih Država i Britanije. Inspektori æe sada otputovati u Bagdad da bi to i utvrdili. Prema odredbama rezolucije, Irak bi morao da za nešto manje od 30 dana podnese pun izveštaj o svom programu naoružanja. Sada je u toku prevodjenje iraèkog pisma sa arapskog jezika jer diplomate u Ujedinjenim nacijama žele da budu sigurne da u poruci iraèkog ministra inostranih poslova nema nikakvih zaèkoljica koje bi nagoveštavale neke uslove ili ogranièenja za inspektore.

U medjuvremenu, glavni inspektor Ujedinjenih nacija Hans Bliks namerava da u ponedeljak pošalje u Bagdad prethodnicu koja æe u tom gradu uspostaviti sedište, dok æe druge kancelarije biti otvarane po unutrašnjosti, kako struènjaci budu obnavljali potragu za zabranjenim naoružanjem. Šezdeset dana kasnije inspektori æe podneti izveštaj Savetu bezbednosti o iraèkoj saradnji. Sjedinjene Države kažu da Iraku preti vojna akcija ukoliko ta saradnja bude manja od punog povinovanja zahtevima Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG