Linkovi

Bler: Današnji terorizam ne poznaje granice i razmere - 2002-11-12


Premijer Bler je iskoristio njegovo godišnje obraæanje o spoljnoj politici, na sinoænjem prijemu u Londonu, da objasni kako njegova vlada izlazi na kraj sa pretnjama od novih tertoristièkih napada Al Kaide. On je rekao da su obaveštajni analitièari upozorili na moguæe teroristièke napade u Velikoj Britaniji ili negde drugo u Evropi, do kraja ove godine. Bler je dodao da je dilema za njegovu vladu i graðane Britanije da se drže na oprezu bez narušavanja privrede i društvenih aktivnosti.

”Ako na osnovu generalnog upozorenja zatvorimo sva mesta koja bi Al Kaida i teroristi mogli da napadnu, mi bi im obavili posao.“

Bler je rekao da današnji terorizam ne poznaje geografske granice ili razmere, kao što je i pokazano u napadima na SAD prošle godine, nedavna eksplozija bombe na Baliju i zauzimanje moskovskog pozorišta. Britanski premijer je rekao da svetska zajednica takoðe mora da shvati da je izraelsko - palestinski konflikt prouizlazi veæinom iz onoga što je nazvao ”patnjom i ljutnjom“ koje islamski teroristi koriste.Bler je pozvao na obnavljanje mirovnih pregovora na Bliskom Istoku, najpoželjnije do kraja ove godine.

”Dok se to ne desi, to pitanje ostaje da stoji kao tamna senka nad našim svetom, hladeæi naše meðusobne odnose, trujuæi razumevanje naših motiva i obezbeðujuæi pokrivaè pod kojim fanatici jaèaju svoje snage.“

On je dodao da SAD moraju da sprovedu puno angažovanje i voðstvo u bliskoistoènoj krizi i da svetski plan ne može biti ogranièen samo na terorizam i oružje za masovno uništenje.

XS
SM
MD
LG