Linkovi

Pokušaj Iraka da nabavi agense protiv nervnog gasa - 2002-11-12


Atropin se redovno koristi i nije na listi artikala èija je prodaja zabranjena Iraku shodno sankcijama Ujedinjenih nacija. Medjutim, amerièki zvaniènici kažu da Iraèani pokušavaju da kupe milion i 250 hiljada doza tog sredstva u obliku injekcije -- koje su obièno sastavni do paketa za prvu pomoæ kojima se opremaju vojnici. Na brifingu u Stejt departmentu, portparol Rièard Bauèer je izjavio da -- zbog èinjenice da je Sadam Husein u prošlosti veæ koristio uružje masovnog uništenmja -- SAD i Turska dele zabrinutost ”zbog namera Iraka“ u vezi sa atropinom:

”Svaka iraèka narudžbina atropina koja premašuje normalne kolièine izaziva zabrinutost jer bi mogla da ukaže na pripremu za korišæenje hemijskog oružja, odnosno na nastojanja Bagdada da zaštiti svoje snage od konsekvenci takvog oružja.“

Atropin se koristi kao sredstvo protiv nervnog agensa kao što su sarin i VX, koje je Irak -- prema sopstvenom priznanju -- proizvodio u prošlosti. Amerièki zvaniènici sa skepsom gledaju na tvrdnje Iraka da je uništio sve zalihe nervnog gasa.

XS
SM
MD
LG