Linkovi

Buš odbacio preporuku iraèkog parlamenta - 2002-11-12


Kako je rekao predsednik Buš svima je poznato da stvarnu moæ u Iraku ima jedino Sadam Husein.

“Tamo ne postoji demokratija. On je diktator i zato treba videti šta æe on reæi”.

Iraèki lider može da bira-- rekao je amerièki predsednik -- razoružanje mirnim putem ili razoružanje putem sile:

“Ako se Sadam Husein ne bude povinovao slovu rezolucije, povešæemo koaliciju koja æe ga razoružati. Gotovo je. Sa pregovorima smo završili. Vreme istièe. On se mora razoružati. Rekao je da æe se razoružati, sada to mora i da uèini”.

Predsednik Buš je ove opaske izneo pred novinarima tokom obilaska vašingtonske policijske službe. Poseta je, inaèe, bila u funkciji planova Bele kuæe da se uspostavi nov sekretarijat za unutrašnju bezbednost. Amerièki predsednik je jasno predoèio da gubi strpljene u pogledu Iraka, i istakao da Sjedinjene Države neæe više tolerisati bilo kakve pokušaje Sadama Huseina da izbegne razoružavanje.

“Ta je osoba poslednjih 11 godina obmanjivala svet -- sa tim je sada završeno”.

Predstavnik Bele kuæe, Skot Meklilan, nazvao je jutros stanovište iraèkih zakonodavaca “pravim pozorištem. ” On je naglasio da do petka Sadam Husein treba da se izjasni da li je spreman da saraðuje i povinuje se zahtevima Saveta bezbednosti. Meklilan je na brifingu u Beloj kuæi bio upitan i o izveštajima da Irak pokušava da nabavi velike kolièine agensa protiv nervnog gasa, uglavnom iz Turske. U izveštaju “Njujork tajmsa” navode se izjave amerièkih zvaniènika da bi to mogao biti znak da Irak želi da zaštiti svoje vojnike ukoliko bude rešio da upotrebi nervni gas. Meklilan nije želeo da kaže da li amerièka administracija vrši pritisak na Tursku da ne proda taj materijal Iraku, meðutim, istakao je da nikom nije potrebno dokazivati da Sadam Husein poseduje hemijsko i biološko oružje, koje je spreman da upotrebi.

XS
SM
MD
LG