Linkovi

Ko æe se kandidovati za predsednika Srbije? - 2002-11-11


Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus izjavio je da se neæe kandidovati na ponovljenim predsednièkim izborima u Srbiji i da od danas nije više èlan Demokratske stranke pošto je ona njemu okrenula leða bojkotovanjem prethodnih predsednièkih izbora. Labus je najavio da æe do kraja decembra na godišnjoj Skupštini G17 plus biti odluèeno da li æe ta ekspertska organizacija prerasti u politièku partiju.

Politièki analitièar Zoran Lutovac smatra da izlazak Labusa iz Demokratske stranke najverovatnije jeste najava prerastanja ekspertske grupe G 17 Plus u politièku partiju.

Partijski organi Demokratske stranke Srbije do kraja ove nedelje odluèiæe da li æe imati kandidata na predsednièkim izborima. Potpredsednik te partije Zoran Šami izrazio je sumnju da u Srbiji još ima politièkih snaga koje i dalje žele da obezvrede funkciju predsednika republike i trude se da on ne bude izabran.

Predsednik Demokratskog centra Dragoljub Miæunoviæ najavio je da æe na novim predsednièkim izborima ponovo podržati kandidata Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu, ukoilko vladajuæa koalicija DOS ne bude imao svog kandidata. Miæunoviæ, meðutim, nije siguran da li æe se Koštunica kandidovati u ovakvoj atmosferi.

A penzionisani naèelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavkoviæ izjavio je da razmatra moguænost da se ponovo kandiduje za predsednika Srbije i da planira da osnuje politièku stranku. Dok veæina kandidata još razmišlja, Republièka izborna komisija usvojila je Uputstvo o sprovoðenju Zakona o izboru predsednika Srbije i Pravila o radu biraèkih odbora, a ministar za lokalnu samoupravu Rodoljub Šabiæ rekao je na sednici Komisije da æe se narednih dana iz biraèkih spiskova izbacili eventualno dvaput upisani biraèi i proveriti za koliko se od prošlih izbora smanjio broj biraèa starijih od 90 godina.

XS
SM
MD
LG