Linkovi

Iraèki parlament diskutuje o rezoluciji UN - 2002-11-11


Vanredna sednica iraèkog parlamenta je, prema visokim izvorima u Arapskoj ligi, samo procedura za iraèko prihvatanje rezolucije Saveta bezbednosti o razoružavanju. Iraèki funkcioneri kažu da vlada razmatra rezoluciju, ali kako je jedan funkcioner Arapske lige izjavio za Glas Amerike, Irak je veæ preneo uveravanje zvaniènicima Arapske lige da æe u potpunosti prihvatiti uslove navedene u rezoluciji. Kada se radi o pitanjima nacionalne bezbednosti, iraèki parlament tradicionalno glasa podržavajuæi rukovodstvo zemlje, a osoba koja odluèuje o tim pitanjima je predsednik Sadam Husein. Medjutim uprkos uveravanjima da iraèki lider namerava da prihvati uslove rezolucije neki posmatraèi nisu sasvim ubedjeni u to. Šef katedre politikologije na Amerièkom univerzitetu u Kairu, Dan Širgi, smatra da æe Sadam Husein pokušati da pronadje drugu opciju:

”Oèekujem da æemo dobiti nešto što nije kategorièko odbacivanje, nešto što zvuèi umereno, ali nešto što je u suštini odbacivanje rezolucije. Kako on to može da uradi i zašto æe to uraditi, mislim da se može naæi u istoriji njegovih odnosa sa Zapadom. Sadam je uvek bio tvrd i uvek je tražio neki izlaz i nastojao da dobije u vremenu.“

U nedelju, 22-èlana Arapska liga jednoglasno je usvojila rezoluciju Ujedinjenih nacija nazvavši je jedinim naèinom za Irak da izbegne rat. Politièki analitièar i profesor na Amerièkom univerzitetu u Kairu, Mona Makram Ebeid, slaže se sa tim. On kaže da je istorijski Sadam Husein uvek ispoljavao prkos prema Ujedinjenim nacijama, ali da ovoga puta nema izbora:

”Sa Sadamom Huseinom sve je moguæe i on voli takve elektriène šokove koji èitave svet bacaju u kovitlac. Ali mislim da je ovoga puta pritisak isuviše jak. Ovo je poslednja moguænost za Irak da popusti inspektorima Ujedinjenih nacija, a osim toga postoji moguænost ukidanja sankcija. Zato mislim da pred Sadamom Huseinom ne stoji nikakva alternativa.“

Irak ima rok do petka da odluèi da li pristaje na rezoluciju koju je prošlog petka jednoglasno usvojio 15-èlani Savet bezbednosti. Amerièki funkcioneri su saopštili da Irak mora da se povinuje ili æe biti suoèen sa napadom.

XS
SM
MD
LG