Linkovi

Predsednik Buš obeležio Dan veterana - 2002-11-11


Predsednik Buš je ovaj dan, rezervisan za seæanja i odavanje poèasti, zapoèeo tiho, po kiši. Dan je tek bio svanuo kada je predsednik došetao od Bele kuæe do obližnjeg spomenika palim u Vijetnamskom ratu. Zaštiæen kišobranom od jakog pljuska polako je koraèao duž zida od crnog granita, zastavši da bi porazgovarao sa okupljenom grupom veterana. Prve reèi namenjene javnosti izgovorio je tokom službenog prijema u Beloj kuæi za bivše vojnike, od kojih su neki bili u poznim godinama, obuèeni u izbledele uniforme iz prošlih ratova:

”Vi nosite seæanja na velika herojska dela i velike patnje. Videli ste najgore što ljudi èine jedni drugima, ali i najbolje što èine jedni za druge.“

Predsednik je pri tom mislio na, kako se procenjuje, 25 miliona živih vojnih veterana u Sjedinjenim Državama. Istovremeno, predsednik Buš je podsetio na njihove pale drugove, koji su podneli najveæu žrtvu. Na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, predsednik je odao poèast svim bivšim vojnicima - živima i mrtvima:

”Ovo je mesto na kome èitava nacija tuguje i na kome se èitava nacija priseæa.“

Na mestu na kome su sahranjeni vojnici iz nekoliko generacija, predsednik je govorio sporo i sa oseæanjem poštovanja, imajuæi na umu publiku sastavljenu od sedokosih veterana i obližnje beskrajne redove grobova:

”Vi ste svedoci onoga što je dobijeno u našim ratovima i onoga što je izgubljeno. Vi nosite svetle tradicije i vrednosti naših oružanih snaga. I vi ih delite sa njima dajuæi nam primer. Za vas postoji specijalno mesto u Americi i Amerika je ponosna na vas.“

Predsednik je zatim govorio o novim vojnim izazovima, o ratu protiv terorizma i iraèkoj opasnosti. Ali u svim ceremonijama kojima je danas prisustvovao oseæalo se poštovanje za one koji su služili u dva svetska rata, u Koreji, Vijetnamu, Persijskom zalivu i drugim konfliktima:

”Slobodne zemlje duguju zahvalnost dugaèkom, dostojanstvenom spisku amerièkih veterana. Svi Amerikanci duguju svoju slobodu našim veteranima.“

Proslava Dana veterana u Americi poèela je kao Dan primirja, kojim je od 1918. godine poèela da se obeležava godišnjica kraja Prvog svetskog rata. 1954. godine, ime praznika promenjeno je u Dan veterana, kojim se odaje poèast muškarcima i ženama koji su služili u oružanim snagama Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG