Linkovi

Pentagon spreman za akciju protiv Iraka - 2002-11-09


Predstavnica Pentagona Viktorija Klark je odbila da razgovara o bilo kakvom roku moguæe amerièke vojne akcije naglasivši da predsednik Buš još nije odluèio o invaziji Iraka. No, u razgovoru sa novinarima posle jednoglasnog usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti kojom se naredjuje Iraku da se odrekne svog oružja masovnog uništenja, Klarkova je predoèila da ne bi trebalo sumnjati u odluènost Sjedinjenih Država.

“Nema nikakve sumnje u privrženost Sjedinjenih Država tom procesu i u važnost ove rezolucije.“

Klarkova je takodje navela da æe amerièke oružane snage uzeti u obzir svaki zahtev za pomoæ od strane vojnih inspektora Ujedinjenih nacija koji æe biti poslani u Irak.

“Uèiniæemo sve što smatramo ispravnim da bismo pomogli vojnim inspektorima da izvrše veoma, veoma oštre i efikasne inspekcije.“

No, predstavnica Pentagona je odbila da navede da li bi u ponudjenu pomoæ Sjedinjenih Država mogle biti ukljuèene oružane amerièke pratnje da bi se zaštitili vojni inspektori. Amerièko vojno osoblje i oprema se rasporedjuju na raznim lokacijama na Bliskom istoku u oèekivanju moguæe vojne akcije protiv Iraka.

U medjuvremenu, amerièki i britanski avioni i dalje patroliraju nad severnim i južnim Irakom . Takozvane zone zabranjene za letove bile su uspostavljene posle Zalivskog rata 1991. godine da bi se spreèila iraèka agresija protiv susednih zemalja i manjinskog stanovništva u severnom i južnom Iraku.

XS
SM
MD
LG