Linkovi

Reakcije u Rusiji - 2002-11-09


U komentarima koje je prenela ruska novinska agencija Itar Tas, zamenik ministra inostranih poslova Jurij Fedotov je rekao da tekst nove rezolucije Ujedinjenih nacija nije idealan, veæ je rezultat, kako se izrazio ”komplikovanog kompromisa“. Fedotov je rekao da je najvažnije da ”je medjunarodna zajednica spreèila stvarnu pretnju od rata“.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije je istakao da su prvobitni nacrti rezolucije Ujedinjenih nacija bili neprihvatljivi za Rusiju. On je rekao da je Rusija bila u stanju da podrži finalni nacrt zbog toga što je bila uklonjena klauzula kojom se dopušta automatska upotreba sile protiv Iraka ukoliko Bagdad ne postupi u skladu sa zahtevima Ujedinjenih nacija.

Novom rezolucijom se predvidjaju ozbiljne konsekvence ukoliko Irak ne postupi u skladu sa zahtevima Ujedinjenih nacija za razoružanje. Medjutim, u tekstu rezolucije se ne pominje specifièno vojna akcija. Strahovalo se da bi Rusija mogla da upotrebi moch veta u Savetu bezbednosti i blokira rezoluciju o Iraku.

XS
SM
MD
LG