Linkovi

Luk èuva od raka prostate - 2002-11-08


Struènjaci navode da Kina ima najniži broj obolelih od raka prostate u svetu. Kako ukazuju prethodne studije svo povræe iz porodice luka - beli luk, crni luk, praziluk i ljutika - ima moæ zaštite od raka, a istovremeno je osnovni sastojak kineskog kulinarstva. Stoga su istraživaèi prouèavali grupu od oko 200 ljudi koji su bolovali od raka prostate i blizu 500 zdravih muškaraca u Šangaju, i pitali ih koliko èesto jedu 122 vrste hrane ukljuèujuæi sve vrste luka. Rezultati: muškarci koji su jeli male kolièine luka, belog luka, praziluka i ljutike svaki dan smanjili su rizik od raka prostate za više od treæine. Ann Sing u Nacionalnom institutu za rak je bila na èelu te istrage:

”Kako pokazuje naša studija, konzumiranje belog luka, oko dva grama dnevno, vezuje se za smanjenje rizika od raka prostate u ovoj populaciji sa 53 procenta.“

Istraživaèi su otkrili da samo jedan èešanj belog luka dnevno smanjuje rizik od raka. Ta studija takodje ukazuje da je mladi luk najkorisniji medju raznim vrstama luka i da smanjuje rizik od raka prostate za više od 70 posto. Ono što je ova studija utvrdila objavljeno je u èasopisu Nacionalnog instituta za rak. Gospodja Sing kaže da rezultati ove studije moraju biti ponovljeni u drugim studijama. Ona istièe da je suviše rano izneti bilo kakve preporuke bazirano na grupnim pronalascima.

”Mislim da je zdrava, uravnotežena ishrana, dobra i verovatno ima zaštitnu moæ koja se vezuje za niži rizik od raka.“

Struènjaci veæ dugo govore da je ishrana bogata povræem i voæem važna za održavanje dobrog zdravlja.

XS
SM
MD
LG