Linkovi

Skupština Srbije ponovo zaseda - 2002-11-05


Pored nesmetanog rada Parlamenta obe strane su u zajednièkoj izjavi izrazile spremnost da saraðuju na izradi Ustavne povelje, izbornog zakona, završetku postupka izbora za predsednika Srbije i iskazali saglasnost za poèetak rada na Ustavu Srbije prema unapred dogvorenim rokovima. Zajednièku izjavu potpisali su Vojislav Koštunica, Zoran Ðinðiæ, Dragoljub Miæunoviæ, Goran Svilanoviæ, Dušan Mihajloviæ i Dragan Maršiæanin. Srpski premijer Zoran Ðinðiæ izjavio je da u narednih godinu dana ne oèekuje veæe teškoæe u radu Skupštine i da je izvesno da u tom periodu neæe biti parlamentarnih izbora jer æe se raditi na Ustavnoj povelji Srbije i Crne Gore, Ustavu Srbije i sistemskim zakonima.

Predsednik Veæa graðana saveznog parlamenta Dragoljub Miæunoviæ ocenio je pozitivnim što iza dogovora stoje i premijer Ðinðiæ i predsednik Koštunica i da je došlo do probijanja leda.

Potpredsednik srpske Vlade Nebojša Èoviæ dogovor smatra najveæim politièkim korakom posle 5. oktobra 2000. godine, dok je šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanoviæ ocenio da dogovor znaèi dalje donošenje reformskih zakona.

Šef poslanièkog kluba Demokratske stranke Srbije u republièkom Parlamentu Dejan Mihajlov izjavio je da æe poslanici te stranke podržavati one zakonske predloge koji su u skladu sa programima izvornog DOS-a i njegove partije.

Direktan rezultat postignutog dogovora je i sednica Skupštine Srbije na kojoj poslanici razmatraju izmene Zakona o izboru predsednika Srbije i èim ih usvoje, predsednica Skupštine Nataša Miæiæ obeæala je da æe raspisati nove izbore za predsednika Srbije.

U medjuvremenu, šef britanske diplomatije Džek Stro stiže veèeras u Beograd. Stro æe sutra razgovarati sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Koštunicom i drugim najvišim saveznim i srpskim zvaniènicima, a glavne teme, kako se oèekuje, biæe nedozvoljeni izvoz vojne opreme Iraku i Liberiji i saradnja sa Haškim tribunalom.

Prema najavama, Stro dolazi u Beograd sa jasnom namerom da od jugoslovenskih vlasti dobije kategoriènu potvrdu da je obustavljen izvoz oružja u Irak i da izvrši pritisak na jugoslovenske vlasti da saraðuje sa Haškim tribunalom.

Šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanoviæ posle prošlonedeljne posete Londonu ocenio je da je britanski stav o saradnji sa Haškim tribunalom mnogo tvrði od onog koji je iznela glavni tužilac Tribunala Karla del Ponte. Svilanoviæ je danas u saveznom Parlamentu izjavio da to ipak neæe biti centralne teme razgovora sa britanskim kolegom, ali je za svaki sluèaj još jednom istakao da je Jugoslavija prekinula izvoz vojne opreme u Irak dodajuæi da su federalne vlasti preuzele kontrolu nad celokupnim sektorom vojne saradnje.

Ministar Svilanoviæ ocenio je u razgovoru sa èlanovima odbora za spoljnu politiku i bezbednost saveznog Parlamenta da je spoljnopolitièki položaj Jugoslavije lošiji nego što je bio pre godinu dana i kao primere naveo da zemlja neæe biti primljena u Savet Evrope, niti æe biti pozvana da se ukljuèi u program Partnerstvo za mir.

XS
SM
MD
LG