Linkovi

Na pomolu dogovor izmedju DOS i DSS - 2002-11-04


Pregovaraèki tandem Dragoljub Miæunoviæ–Dušan Mihajloviæ neizmenièno razgovara sa predsednicima Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke Vojislavom Koštunicom i Zoranom Ðinðiæem kako da se reši spor oko mandata Demokratske stranke Srbije u republièkom Parlamentu. Razgovori traju i veèeras, a posle prvog kruga posredovanja Dragoljub Miæunoviæ rekao je da stvari teku vrlo dobro i da Demokratska stranka Srbije nije odbila ponudu DOS–a.

Predsednica Skupštine Srbije Nataša Miæiæ sazvala je za sutra sednicu republièkog parlamenta na kojoj æe po hitnom postupku biti izmenjen Zakon o izboru predsednika Srbije, a potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršiæanin najavio je da æe poslanici te stranke uèestvovati u radu sednice. Predsedništvu DOS-a upuæen predlog Demokratske stranke Srbije kojim se utvrðuje redosled poteza na politièkoj sceni koji podrazumeva donošenje ustavne povelje, novog ustava Srbije, reformskih zakona i raspisivanje izbora na svim nivoima, rekao je Maršiæanin, pozdravljajuæi pregovore predstavnika DOS–a i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Politièki analitièar Ðorðe Vukadinoviæ ocenio je da æe DOS i Demokratska stranka Srbije teško ponovo postati partneri i da je umesto takvih pokušaja, bolje da sklope konkretne dogovore koji bi doprineli hlaðenju sukoba. Takvi dogovori, kao što je najavljena izmena Zakona o izboru predsednika Republike mogli bi da budu preduslov za sveobuhvatniji politièki dogovor, rekao je Vukadinoviæ u raspravi Pres kluba Medija centra o moguænostima prevazilaženja institucionalne i ustavne krize na saveznom i republièkom nivou. Demokratska stranka Srbije spremna je za ustupke, smatra Vukadinoviæ, pošto je u odgovoru na ponudu DOS-a tek na treæem mestu navela privremene parlamente izbore iako je ranije zahtevala da se vanredni izbori na svim nivoima održe što hitnije.

U medjuvremenu, amerièka ambasada u Beogradu i Agencija za osiguranje i podsticanje amerièkih privatnih investicija upoznaju investitore iz te zemlje u moguænost investiranja u Jugoslaviji i posebno u Srbiju.

Amerièki ambasador u Jugoslaviji Vilijem Montgomeri ocenio je da se proces reformi odvija odlièno i da su rezultati ostvareni u prethodne dve godine meðu najboljima u zemljama u tranziciji istoène i centralne Evrope. Sada je vreme za investiranje u Jugoslaviju, poruèio je Montgomeri amerièkim poslovnim ljudima i objasnio da srpski premijer Zoran Ðinðiæ uz sebe ima prvoklasni tim eksperata i ekonomista koji zna šta biznismenima treba da bi uspeli i i da bi investiranje bilo uspešno.

Pozdravljajuæi uèesnike ove konferencije jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica naglasio je da je do sada u Jugoslaviji dosta uèinjeno u poboljšanju ambijenta za investicije, posebno u oblasti liberalizacije i stabilizacije privrede, ali da glavni zadaci tek predstoje kroz strukturno prilagoðavanje preduzeæa, banaka i naroèito državnih institucija. Donacijama i kreditima više se ne može trajno podržavati naša privreda rekao je Koštunica.

Srpski premijer Zoran Ðinðiæ pozvao je amerièke kompanije meðu kojima su na ovom skupu "Siti benk", DHL, "Motorola", "Orakl", "Filip Moris", "Prajsvoter Kupers" ali i sve druge da investiraju na tržištu Srbije i zauzmu mesto u regionu jugoistoène Evrope. Premijer Ðinðiæ objasnio je da su tri stuba programa vlade politièka demokratija, tržišna ekonomija i stvaranje efikasne administracije. Imamo èvrstu politièku volju i sposoban i iskustan tim da sprovedemo takvu politiku, rekao je Ðinðiæ.

Konferencija pod nazivom »Kako uspeti u Srbiji« nastavlja se sutra.

XS
SM
MD
LG