Linkovi

Praznik ”Helouin“ sve popularniji u Evropi - 2002-10-31


Naziv kampanje je ”Svetost pobedjuje“ noæ hrišæanskog rok-end-rola i regea u crkvi Sen Siplis, na levoj obali Sene u Parizu. Koncert je besplatan; domaæin je pariska katolièka dioceza koja se nada da æe privuæi nekoliko hiljada mladih Francuza. Nije ni malo sluèajno što se koncert održava veèeras, kada æe mnogi Parižani - deca i odrasli - nositi šešire veštica i maske demona. Amerièki deèiji praznik Haluin je osvojio Pariz na juriš. Sveštenik Benoist de Sinety, šef omladinskih programa pariske dioceze, ukazuje da kampanja Svetost pobedjuje predstavlja hrišæansku alternativu istorijskom pagansom fesivalu.

Otac de Sinety tvrdi da se ne uzbudjuje zbog Helouina, iako mu se ne dopada komercijalizam tog praznika. Priznaje, medjutim, da je cilj katolièke kampanje da skrene pažnju sa Helouina na Sve Svete - hrišæanski praznik 1. novembra, kada se Francuzi i drugi Evropljani seæaju svojih dragih koji su umrli.

Pored koncerta, katolièka crkva deli na francuskim ulicama sto pedeset hiljada primeraka hrišæanskih novina u kojima se naglašsava važnost Svih Svetih. I dok su mnogi poslastièarski izlozi ukrašeni bundevama i ðavolèiæima, u drugima se prave specijalni kolaèi za Sve Svete.

Kampanja ”Svetost pobedjuje“ obeležava blaži prilaz francuskih hrišæaniskih velikodostojnika koji su samo pre nekoliko godina osudili Helouin kao paganski i satanski ritual. Protesti još uvek tinjaju, ali mnogi Francuzi ih ignorišu. Haluin je bio nepoznat u toj zemlji pre deset godina. No, sada, prema nedavnom istraživanju, skoro treæina Francuza slavi taj praznik.

Popularnost Haluina raste i u drugim evropskim zemljama, ukljuèujuæi Nemaèku i Holandiju. U Britaniji, taj praznik je preneražujuæe popularan i kritikovan, bas kao i u Francuskoj. Evropski hrišæanski velikodostojnici su vodili bitku sa Helouinom i u prošlosti. Poreklo tog praznika je evropsko, a ne amerièko. Drevni Kelti u Francuskoj i Britaniji održavali su na pragu zime sveèanosti kada su se, kako se verovalo, vraæale u svoje domove. Papa Bonifacije IV je uveo tek u devetom veku Sve-svete da bi kristijanizovan paganski festival Helouin i iskorenio njegovo slavlje.

XS
SM
MD
LG