Linkovi

Uhapšena grupa osumnjièena za ubistvo generala Buhe - 2002-10-30


Policijski funkcioneri obavestili su javnost da je grupa ljudi osumnjièena za ubistvo generala Buhe imala za cilj destabilizaciju vlasti i izazivanje haosa u zemlji, a toj grupi osumnjièenih bili su bliski i neki bivši pripadnici srpske i jugoslovenske policije, nekadašnjih paravojnih formacija i pojedinci iz struktura vlasti nekadašnje Jugoslavije. Policia je saopštila da su u pripremi bili atentati na srpskog premijera Zorana Ðinðiæa, potpredsednika Savezne vlade Miroljuba Labusa, šefa poslanièke grupe DOS-a u Skupštini Srbije Èedomira Jovanoviæa, lidera opozicione Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i bivšeg šefa tajne policije Jovice Stanišiæa.

Policija tvrdi da je grupa osumnjièenih imala iskljuèivo kriminalne i teroristièke motive a kao organizatora grupe navedi Željka Maksimoviæa za kojim se intenzivno traga. Policija je do sada uhapsila nekoliko èlanova te grupe, meðu kojima je i Nikola Maljkoviæ osumnjièen da je ubio generala Boška Buhu i Dragan Iliæ kod koga je pronaðen veæi arsenal oružja i koga je istražni sudija posle saslušanja pustio na slobodu, a policija ponovo uhapsila.

Srpski ministar policije Dušan Mihajloviæ ocenio je da iza ove teroristièke grupe stoji jasan cilj da se izazove pometnja u zemlji i da se ona iskoristi za stvaranje boljih pozicija na kljuènim mestima u vlasti.

Srpski ministar pravde Vladan Batiæ uputio je apel nosiocima pravosudnih funkcija u kome se kaže da u trenutku kada je zapoèela odsudna bitka u borbi protiv organizavanog kriminala koji podriva temelje društva i države i kada je policija na tragu mafijaškog klana koji seje smrt i širi strah po Srbiji, pravosuðe mora da bude na visini zadatka i da shvati znaèaj trenutka i želje graðana da žive u državi koja može da garantuje mir, red i sigurnost.

U prvim ragovanjima veæina politièkih partija pozdravlja ovu akciju policije i izražava nadu da je to samo poèetak borbe protiv organizovanog kriminala. A direktor Instituta za kriminološka istraživanja Dobrivoje Radovanoviæ ocenio je da je hapšenje osumnjièenih za ubistvo policijskog generala Boška Buhe vrlo promišljena akcija policije i istakao da senku na taj dogaðaj baca puštanje iz pritvora jednog od èlanova te grupe.

XS
SM
MD
LG