Linkovi

Mondejl æe zameniti Velstona - 2002-10-30


Samo nekoliko sati nakon pogibije demokratskog senatora Pola Velstona, u petak, analitièari i stranaèki funkcioneri su poèeli da pominju bivšeg amerièkog senatora i potpredsednika Voltera Mondejla kao moguæu zamenu za izbore u utorak. Gospodin Mondejl je rekao da neæe komentarisati ta nagadjanja pre memorijalne službe senatoru Polu Velstonu. Ta služba je održana sinoæ u Mineapolisu. U novinskim izveštajima se navodi da æe se Volter Mondejl pojaviti pred vodeæim èlanovima Demokratske stranke u Minesoti danas, kako bi poèeo kampanju za izbore. On takodje planira da sutra održi kampanjski miting. Bivši gradonaèelnik grada St. Paul u Minesoti, Paul Latimer, kaže da je Mondejl dobro poznat i omiljen u svojoj rodnoj državi, što ga èini pogodnom liènošæu da zameni Velstona:

”Sjajna æe stvar biti - ako senator Mondejl prihvati nominaciju - što neæe morati da svoje stavove objašnjava gradjanima Minesote i Sjedinjenih Država i to je sjajna prilika u jednoj tragiènoj situaciji.“

Ukoliko pobedi, to æe biti drugi put da Volter Mondejl predstavlja Minesotu u amerièkom Senatu. On je služio na tom položaju od 1964. do 1976., kad je izabran za potpredsednika Džimiju Karteru. Gospodin Mondejl se kandidovao za predsednika 1984., ali bez uspeha. Republikanski kandidat za Senat, bivši gradonaèelnik Sent Pola Norm Kolman, privremeno je obustavio kampanjske aktivnosti nakon pogibije Pola Velstona. Predsednik Buš æe voditi kampanju za Kolemana u Minesoti u nedelju. Pol Velston je poginuo skupa sa svojom ženom, æerkom i još nekoliko ljudi, kad se njegov privatni avion srušio tokom leta vezanog za kampanju u severnom delu Minesote. Gospodin Velstone se nije slagao sa predsednikom Bušom po velikom broju pitanja, ukljuèujuæi odluku o vojnoj sili kao opciji za razoružavanje Iraka. Juèe se predsednik pohvalno izrazio o preminulom senatoru:

”Pol Velston je bio duboko principijelan èovek dobrog srca. On æe nedostajati svima koji su ga znali i svima koji su bili privilegovani da rade sa njim.“ Bela kuæa je ponudila da pošalje potpredsednika Dika Èejnija na komemorativnu službu, ali je porodica senatora Velstona odbila tu ponudu, navodno delimièno zbog zabrinutosti da bi prisustvo potpredsednika znaèilo da bi hiljade ožalošæenih bile izložene oštrim merama bezbednosti.

XS
SM
MD
LG