Linkovi

Sutra usvajanje ustavne povelje? - 2002-10-29


Iako dogovora ni danas nije bilo, oèekuje se da bi, uz posebnu povelju o manjinskim pravima, sjutra mogao biti završen posao usvajanja teksta ustavne povelje, ali bez odredbe o izborima za parlament državne zajednice. Nije usaglašena ni preambula, jer se èlan crnogorske delegacije Ferhat Dinoša usprotivio odredbi koja Kosovo definiše kao dio Srbije.

Èlan ustavne potkomisije iz Srbije Boško Ristic rekao je da je…: “pitanje ekonomskih odnosa buduæe državne zajednice i usaglašavanje ekonomskog sistema Srbije i Crne Gore u potpunosti prihvaæeno, kao i rešenje u vezi sa ostvarenjem, zaštitom i praæenjem ostavarenja ljudskih prava u državama èlanicama. Ne smemo da dozvolimo da ne budemo primljeni u Savet Evrope zbog toga što nismo usvojili ustavnu povelju, kada imamo dogovor oko svih pitanja, a što se tièe pitanja izbora, to može da se reši i nakon usvajanja ustavne povelje”.

Èlan crnogorske delegacije Miodrag Vukoviæ dogovorena rješenja smatra kompromisom i kaže da æe ustavna povelja biti…: “…kratak, lapidaran, ali ozbiljan tekst, jedan korektan prevod Beogradskog sporazuma, tako da neæe biti knjiga od 500-600 strana sa 90 razlièitih stavova o pojedinim pitanjima. Ovaj optimizam koji nas danas sve drži, ne znaèi da æe tako biti i do kraja.”

Dodajmo da je sastanak usatvne komisije, koji je trebalo da bude održan sjutra u Podgorici, odložen za petak.

XS
SM
MD
LG