Linkovi

Opasnost od širenja èeèenskog konflikta - 2002-10-29


Uzbekistanski predsednik je rekao da razume želju za nezavisnošæu mnogih graðana Èeèenije. Ali dodaje da ne deluje da æe ruske snage napustiti tu pokrajinu, tako da bi, kako je rekao, lideri Rusije i Èeèenije trebalo da rade na politièkom rešenju.

Karimov kaže da bi glavni cilj bio bezbolno rešenje èeèenskog problema. On smatra da bi Èeèenija trebalo da ima neka prava kao i ostali regioni u Rusiji. Ako se to ne desi, Karimov kaže da Èeèenija neæe biti stabilna. Èeèenija je republika, u sastavu Ruske Federacije, ali je njena sadažnja vlast postavljena iz Moskve. Predsednik Karimov je izneo zabrinutost da bi èeèenski konflikt, ako se ne reši, mogao da se proširi i na ostale delove bivšeg Sovjetskog Saveza. Konflikt je veæ podstakao tenzije izmeðu Rusije i Gruzije. Rusija optužuje Gruzija da ne èini ništa na spreèavanju èeèenske gerile da koristi gruzijsku oblast Pankisi kao bazu za operacije. Još uvek, kako kaže lider Uzbekistana, ne može se oèekivati odvajanje od Rusije, kao što su 1991. godine uèinile bivše Sovjetske republike Uzbekistan i Gruzija.

Predsednik Karimov navodi da su to dve razlièite situacije jer Uzbeklistan i druge bivše sovjetske republike nikada nisu bile u sastavu Rusije, kao Èeèenija. Èeèenski predstavnici tvrde da je Èeèenija primorana od strane komunista da postane deo Sovjetskog Saveza predvoðenog Rusijom i da bi sada, kada Sovjetski Savez više ne postoji, trebalo da bude nezavisna.

XS
SM
MD
LG