Linkovi

Mnogo pitanja o akciji ruskih snaga - 2002-10-29


Voða Amnesti Internešnala Irena Kan je osudila uzimanje talaca. Kan kaže da je uzimanje ljudi za taoce neprihvatljivo pod bilo kojim uslovima. Maðutim, na današnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, Kan je rekla da je naèin na koji su ruske snage rešile tu situaciju, pokrenuo neka pitanja na koja treba odgvoriti.

”Najveæi problem je, naravno, nedostatak informacija. Postoji mnogo špekulacija, mnogo govorkanja i mislim da je u interesu ruske vlade, da bi se odagnale te glasine, da se pokrene otvorena, transparentna i nezavisna istraga o tom dogaðaju.“

Kan je doputovala u Moskvu u subotu. Nakon konferencije za novinare, ona je za Glas Amerike izjavila da još uvek nema informacija koji je gas upumpan u moskovsko pozorište, i da je bilo vrlo teško razgovarati sa taocima koji su bili u zgradi. Ona kaže da bi vlasti trebalo da istraže da li je bila potrebna upotreba sile i da li je bila srazmerna pretnjama napadaèa. Ana Politkovskaja, ruski novinar, koja je ulazila u pozorište i pregovarala sa pobunjenicima, takoðe je uzela uèešæe u konferenciji za medije. Ona je pozvana da prokomentariše izjave ruskih zvaniènika da je upotreba sile bila jedini naèin za okonèanje krize .

Politkovskaja je rekla da je to bilo razmišljanje onih koji nisu imali nikoga svog u pozorištu. Ruski zvaniènici su pružili malo informacija o subotnjem upadu i nisu otkrili koji je gas korišæen za omamljivanje otmièara, pre nego što su ruske snage prodrle u pozorište. Skoro svi taoci koji su nastradali tokom tih dogaðaja, umrli su od dejstva gasa. Naoružani èeèenski pobunjenici su upali u moskovsko pozorište u prošle srede uveèe i postavili eksploziv u zgradi. Pretili su da æe detonirati eksploziv ukoliko ruske snage silom produ u zgradu. Ruski zvaniènici su izjavili da su spreèili napadaèe da upotrebe eksploziv i da su spasili stotine života. Svetska javnost je veæinom podržavala predsednika Rusije Vladimira Putina. Predstavnici SAD su za incident okrivili otmièare, a premijer Velike Britanije Toni Bler je izjavio da nije bilo bezbednog rešenja za krizu.

XS
SM
MD
LG