Linkovi

Diplomate smatraju da amerièka rezolucija neæe biti usvojena - 2002-10-25


Pregovori koji su trajali punih šest nedelja nisu uspeli da izmene protivljenje amerièkom nacrtu rezolucije od strane Rusije i Francuske, koje smatraju da se predloženim tekstom otvara moguænost automatskog preduzimanja vojne akcije protiv Iraka. U tekstu amerièkog nacrta, Irak se optužuje za faktièko kršenje ranijih rezolucija Ujedinjenih Nacija i upozorava na, kako se navodi, teške posledice ukoliko Irak ne bude ispunio zahteve za potpun pristup oružju i ukidanje programa za proizvodnju oružja za masovno uništenje.

Francuska i Rusija žele unošenje znatnih izmena u nacrt rezolucije. Irak porièe da poseduje zabranjeno oružje, ali je pod meðunarodnim pritiskom i pretnjom Sjedinjenih Država vojnom akcijom, pristao na povratak vojnih inspektora Ujedinjenih Nacija. Sjedinjene Države, uz podršku Velike Britanije, nastoje da održe snažan pritisak na Bagdad, ukazujuæi da iraèki režim reaguje na pretnje, a ne na upozorenja. Obnavljanje inspekcija se odlaže dok Savet bezbednosti ne bude izdao nove instrukcije. Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Kofi Anan priznaje da se vode složeni politièki razgovori, ali izražava uverenje da æe èlanovi Saveta bezbednosti uspeti da prevaziðu razlike i postignu zajednièki stav:

“Oèekujem da æe Savet usvojiti rezoluciju i to jednoglasno. Diskusije se nastavljaju i nadam se da æe na kraju biti plodne, i da æe se inspektori vratiti u Irak uz podršku jedinstvenog Saveta bezbednosti”, smatra Anan.

Sjedinjene Države ne oèekuju glasanje o rezoluciji pre iduæe nedelje, a možda i duže od toga. Èlanovi Saveta bezbednosti razmatraju amerièki predlog detaljno, iznoseæi ujedno svoje predloge i ocene delova koje smatraju prihvatljivim ili ne. Vašington ukazuje na sve veæu podršku. Meðutim, ukoliko se tome ne pridruže Rusija i Francuska, diplomate smatraju da amerièki nacrt neæe biti usvojen. Èak i ukoliko Rusija i Francuska ne glasaju protiv, nego se samo uzdrže od glasanja, Iraku bi bila upuæena pogrešna poruka, a pozicija meðunarodne zajednice bi bila oslabljena, ukazuje se u diplomatskim krugovima.

XS
SM
MD
LG