Linkovi

Aleks Dragniæ o rezultatima izbora u Crnoj Gori - 2002-10-24


Još uvek nije jasno kakav æe to uticaj imati na buduænost federacije, mada se svojevremeno verovalo da bi ti izbori mogli da oslabe Djukanoviæa zbog toga što se pre nekoliko meseci saglasio da se uspostavi zajednièka država, Srbija i Crna Gora. Nakon izbora, Djukanoviæ je zadržao svoj uticaj, a istovremeno su uklonjene neke sumnje u odnosu na sporazum o zajednièkoj državi, koji je on prihvatio. Svakako æe se konaèan rezultat o ovoj, ako mogu da kažem, neizvesnoj federacije, utvrditi nakon predstojeæeg trogodišnjeg perioda.

B.M.: Kako je ishod crnogorskih parlamentarnih izbora primljen u SAD i Evropi?

A.D.: Za SAD i zapadnu Evropu, ovi izbori znaèe da postoji izvestan stepen neizvesnosti, ali istovremeno i moguènosti da se, barem u naèelu, održi nova federacija, Srbija i Crna Gora, koju su prihvatili Djukanoviæ i Srbi u Begoradu. Koliko je poznato, ni SAD ni Evropska unija ne žele odvajanje Crne Gore. SAD i Evropa prihvataju rezultate izbora, kao i novu, labavu federaciju. Medjutim, ukoliko Zapad želi mir i stabilnost u tom reigonu, on æe morati da obezbedi, pored politièkog stimulusa, daleko veæu ekonomsku pomoæ, kako Srbiji tako i Crnoj Gori.

B.M.: Da li bi ishod parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, mogao da ubrza ili uspori potpisivanje ustavne povelje izmedju Srbije i Crne Gore i kako bi mogao da utièe na dalji razvoj dogadjaja ?

A.D.: Kao što znate, ustavnom poveljom se predvidja nova zajednièka država Srbija i Crna Gora, mada je dosta toga u tom sporazumu bilo provizorene prirode, jer nije bilo vremena da se on razradi. Mislim da æe sada, naredne tri godine, Srbija i Crna Gora imati šansu da razjasne neka pitanja i da se saglase o pozicijama i klauzulama, koje bi bile zadovoljavajuæe Crnoj Gori i Srbiji. Koštunica, koji je dobio najveæi broj glasova na predsednièkim izborima u Srbiji, naglašavao je tokom predsednièke kampanje, da se zalaže da Srbija i Crna Gora ostanu u zajednièkoj državi, sa èim se i Djukanoviæ saglasio. Ono što preostaje da se uradi jeste da se razrade i razjasne neka od pitanja, koja do sada nisu rešena.

XS
SM
MD
LG