Linkovi

Vlada RS potvrdila nalaze o izvozu vojne opreme - 2002-10-23


Cvijeta Kovaèeviæ, šef biroa za informisanje Vlade Republike Srpske saopštila je da vlada na osnovu nalaza komisije ministarstva odbrane zadužene za istragu o poslovanju vazduhoplovnog zavoda Orao zatražila hitno sprovoðenje posebne kontrole i finansijskog poslovanja u ovom zavodu.

”Vlada je konstatovala da raspoložive informacije govore o postojanju kršenja embarga i smatra da je neophodno sankcionisanje odgovornih lica iz Orla, Generalštaba Vojske RS i Ministarstva odbrane o èemu æe raspravljati rhovni savjet odbrane na sjednici zakazanoj za ponedjeljak. Od nadležnih organa vlada RS zatražila je hitno obavljanje posebne kontrole i revizije finansijskog poslovanja VZ Orao, a od ministarstva odbrane da obavi kontrolu svih preduzeæa namjenske industrije u RS i da se ustanovi da li su u prometu poštovane zakonske procedure.“

Savjetnik predsjednika Republike Srpske za vojna pitanja general potpukovnik Savo Sokanoviæ izjavio je da æe po okonèanju istrage o poslovanju Vazduhoplovnog zavoda Orao biti preduzete adekvatne i energiène sankcije prema odgovornim licima ako se dokaže da su neodgovorno postupala pri izvozu vojne opreme.

Prema njegovim rijeèima nareðena je dodatna, potpuna i efikasna istraga o navodnom izvozu vojne opreme iz Vazduhoplovnog zavoda Orao beogradskom Jugoimportu. Naredba je donesena na osnovu dosadašnjih rezultata istrage komisije ministarstva odbrane Republike Srpske i Generalštaba Vojske Republike Srpske, a povodom informacije SFOR-a o preliminarnim rezultatima inspekcije u Vazduhoplovnom zavodu Orao.

Od ostalih dogaðaja koja su obilježila današnji dan treba izdvojiti posjetu glavne tužiteljice Haškog tribunala Karle Del Ponte Sarajevu. Tokom juèerašnjeg popodneva i današnjeg jutra Del Ponte se sastala sa prvim zamjenikom visokog predstavnika Donadlodm Hejzom, komandantom SFOR-a generalom Vilamom Vordom te ambasadorima Evropske Unije i SAD u BiH kako bi ih obavjestila o aktivnostima Tužilaštva.

U kratkom obraæanju novinarima Del Ponte je izrazila nezadovoljstvo stepenom saradnje balkanskih zemalja sa Tribunalom. Govoreæi o hapšenju bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba Ratka Mladiæa ona je kazala:

”Moram kazati da hapšenje Mladiæa jedino zavisi od politièke volje vojske zapravo od vrhovnog komanadanta jugoslovenske vojske predsjednika Koštunice. Ukoliko bi on to naredio, Mladiæ bi veæ danas bio uhapšen,“ ocjena je Krale Del Ponte.

XS
SM
MD
LG