Linkovi

Britanija poziva na brzo usvajanje rezolucije UN o Iraku - 2002-10-23


Britanski ministar inostranih poslova Strou rekao je novinarima da je strpljiv èovek ali da vreme istièe i da bi Savet bezbedosti trebalo da obavi svoj posao.

”Ne možemo zauvek èekati, niti mislim da bi trebalo da èekamo u nedogled. Medjutim, mada su pregovori teški, što je uvek sluèaj sa ovakvim pitanjima, do sada su bili konstruktivni.“

Juèe je portparol Bele kuæe Ari Flajšer rekao da SAD neæe u neogranièeno èekati na sporazum u Savetu bezbednosti. Britanski ministar inostranih poslova, koji je posetio Vašington prošle nedelje radi razgovora o toj temi sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom, dodao je da nije utvrdjen krajnji rok do kojeg ti pregtovori mogu da traju.

”Svi mi smo predani pregovorima i ne želimo da oni propadnu. Predsednik SAD polaže ogromno poverenje u mašineriju Ujedinjenih nacija da proizvede jasnu rezoluciju o flagrantnom kršenju medjunarodnog prava od strane Iraka -- kršenju upravo onih odredaba koje su namentnule Ujedinjene nacije. Ne mogu da dam nikakve vremenske okvire, ali nadamo se, odnosno radimo na tome da se ostvari pozitivan rezultat.“

Britanski ministar inostranih poslova je rekao da ne želi da iskljuèi moguænost da æe biti usovjene dve rezolucije u Savetu bezbednosti: jedna o uslovima za obnavu inspekcija u Iraku, i druga o odobrenju upotrebe vojne sile protiv Iraka ukoliko se ta zemlja ne povinuje prvoj rezoluciji. Takav dvo-fazni prilaz zagovaraju Francuska, Rusija i Kina koje su - pored SAD i Britanije - stalne èanice Saveta bezbednosti sa pravom veta. Amerièki nacrt rezolucije o Iraku -- koji prihvata i Britanija -- sadrži stavku o - kako je precizirano - ”ozbiljnim konsekvencama“ po Irak ukoliko Bagdad ne bude saradjivao sa inspektorima Ujedinjenih nacija. Francuska i Rusija smatraju da se takvom formulacijom previše direktno aludira na odobrenje upotrebe sile.

XS
SM
MD
LG