Linkovi

Severna Koreja o svom programu nuklearnog naoružanja - 2002-10-23


Severna i Južna Koreja su danas završile napete razgovore u Pjongjangu, koji su trajali više od tri dana, obeæanjem da æe koristiti dijalog u cilju rešavanja sporova oko severnokorejskog ilegalnog programa za proizvodnju nuklearnog oružja. Medjutim, na tom sastanku, Severna Koreja nije javno priznala da razvija takav program i da njime krši medjunarodni sporazum koji je potpisala, niti je najavila da æe pomenuti program ukinuti.

Kriza oko ovog programa je izbila prošle nedelje, kad su Sjedinjene Države saopštile da su Severnoj Koreji poèetkom oktobra iznele dokaze da nastavlja sa programom za obogaæivanje uranijuma i da je severnokorerjska vlada priznala da je to istina. Tim vestima se u suštini poništava sporazum postignut 1994. godine kojim je komunistièki severnokorejski režim obeæao da æe ukinuti program za proizvodnju nuklearnog naoružanja u zamenu za veliku medjunarodnu pomoæ i dva reaktora za proizvodnju nuklearne energije.

Sjedinjene Države su zahtevale da Severna Koreja odmah obustavi svoj program dok su regionalne sile poput Južne Koreje, Japana, Kine i Rusije uputile sliène apele. Svetski lideri æe razmotriti naèin za rešavanje problema Severne Koreje kad se kasnije ove nedelje sastanu na samitu APEC-a - Udruženja zemalja azijsko-pacifièkog regiona, u Meksiku.

XS
SM
MD
LG