Linkovi

Bušova administracija pojaèava pritisak na UN - 2002-10-22


Dok Savet bezbednosti raspravlja o novom amerièkom predlogu rezolucije o Iraku, Bušova administracija vrši pritisak na Ujedinjene nacije da poènu da deluju. Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer izjavio je da se rad na donošenju te mere nastavlja i da je procedura ušla u poslednju fazu. On je dodao da Ujedinjene nacije nemaju beskrajno mnogo vremena na raspolaganju i da bi Vašington želeo da što pre vidi sporazum. Flajšer je razgovarao sa novinarima koji prate predsednika Buša na jednom politièkom skupu u istoènoj državi Pensilvaniji. Na tom skupu, uprilièenom radi prikupljanja podrške za republikanske kandidate na skorašnjim izborima, predsednik je govorio o opasnosti koju predstavlja Sadam Husein i o potrebi da Ujedinjene nacije snažno reaguju:

”U ime mira u svetu, Sadam Husein mora da uèini ono što je obeæao. U ime potrebe da imamo efikasno medjunarodno telo, Ujedinjene nacije moraju na odluèan naèin da postupe prema toj osobi.“

Dok je predsednik Buš to govorio, Rusija je nagovestila svoje nezadovoljstvo nacrtom rezolucije o Iraku koji su podnele Sjedinjene Države. Ministar inostranih poslova Igor Ivanov je navodno rekao da nacrt ne zadovoljava minimalne ruske zahteve za hvatanje u koštac sa tim problemom. Rezolucija, koja ima podršku velike Britanije, zahteva neometan pristup inspektora Ujedinjenih nacija svim objektima, ali navodno sadrži i formulacije koje bi se mogle protumaèiti kao odobravanje vojne akcije ako se Irak ne bude povinovao. Taj element nacrta je, prema izveštajima, izazvao protivljenje Francuske i Rusije. U medjuvremenu, glavni inspektor Ujedinjenih nacija Hans Bliks, koji u Moskvi vodi razgovore sa ruskim zvaniènicima, izjavio je da æe verovatno biti potrebno nekoliko dana da se postigne saglasnost o tekstu rezolucije. Bliks je rekao da bi što pre želeo da vidi inspektore za naoružanje u Iraku, istièuæi da bi Bagdad mogao da izbegne rat ako bude dokazao svetu da ne poseduje oružje za masovna uništavanja.

XS
SM
MD
LG