Linkovi

Odobrena sredstva za vojnu obuku iraèke opozicije - 2002-10-21


Visoki funkcioner sekretarijata za odbranu je izjavio da nikakva borbena obuka nije poèela za èlanove iraèke opozicije. Medjutim, isti funkcioner podvrdjuje da je predsednik Buš rašèistio put za novi program time što je izdao direktive kojima se autorizuju fondovi u vrednosti od 92 miilona dolara za obuku.

Zakon poznat kao Iraèki oslobodilaèki zakon je odobren 1998 godine i njime se obezbedjuje 97 miliona odlara za protivnike iraèkog lidera Sadma Huseina. Od te sume samo pet miliona dolara je dodeljeno, dok je nesto ispod milion dolara od te sume potrošeno. Taj novac je utrošen za obuku 140 pripadnika iraèke opozicije u brojnim vojnim aspektima, ukljuèujuæi medicinsku negu, rukovodjenje dostavom zaliha i komunikacijama.

Izvori Pentagona navode da æe u okviru novog programa po prvi put akcenat biti na borbenim veštinama i da æe taj program obuhvatiti daleko veæi broj Iraèana, od tri do pet hiljada pripadnika opozicije, prema inicijalnim procenama Pentagona. Izvori navode da æe cilj biti da se kreiraju snage koje bi mogle da pomognu amerièkoj vojsci u moguæem napadu na Irak. Kongres je ovlastio predsednika Buša da upotrebi, ukoliko se za to pokaže potreba, silu protiv Iraka u velikoj meri zbog zabrinutosti Sjedinjenih Država oko pretnje koju predstavlja iraèko oružje masovnog uništenja.

XS
SM
MD
LG