Linkovi

Senka nuklearnog programa nad razgovorima o ujedinjenju dve Koreje - 2002-10-21


Formalni severnokorejski šef države, Kim Jong Nam, kaže da Pjongjang želi da razgovara o amerièkoj zabrinutosti, ali da bi prvo SAD morale da se odreknu, kako je rekao, ”neprijteljskog ponašanja“ prema njegovoj zemlji“. Nam je ovo izjavio tokom današnjih razgovora sa delegacijom Južne Koreje. Trodnevni meðukorejski ministarski sastanak u Pjongjangu je zakazan radi razgovora o ujedinjenju severnog i južnog dela zemlje, koje su ostale odvojene nakon Korejskog rata, okonèanog primirjem 1953. Meðutim, razgovori su zasenjeni pitanjem u vezi sa programom razvoja nuklearnog oružja za koji se dugo sumnja da postoji u komunistièkoj Severnoj Koreji.

Nova informacija je izašla na videlo prošle nedelje, kada su SAD saopštile da je Severna Koreja tokom razgovora poèetkom oktobra, sa visokim funkcionerom Stejt departmenta, Džejmsom Kelijem - suoèena sa dokazima - priznala da tajno sprovodi program proizvodnje obogaæenog uranijuma. Taj program predstavlja kršenje okvirnog sporazuma iz 1994. godine. Prema tom sporazumu, finasijski iscrpljeni Pjongjang je pristao da prekine svoj nuklearni program u zamenu za dva komercijalna nuklearna reaktora, kao i isporuke naftnih goriva i proizvodnju elektriène energije.

Državni sekretar Kolin Pauel je juèe izjavio da, otkako je Severna Koreja priznala kršenje sporazuma, sporazum praktièno više ne postoji. U meðuvremenu, pomoænik državnog sekretara Džejms Keli održava konsultacije sa saveznicima o naèinu rešavanja problema Severne Koreje. U sklopu napora za dovoðenje Severne Koreje pod maksimalni meðunarodni pritisak, Keli je razgovarao sa kineskim, južnokorejskim i japanskim zvaniènicima. Keli je rekao da SAD žele da Severna Koreja momentalno i na vidan naèin obustavi program naoružanja. Vašington naglašava da želi mirno rešenje, ali nije saopštio kakve korake æe preduzeti ako diplomatija ne uspe.

XS
SM
MD
LG