Linkovi

Hladna reakcija SAD na ponudu Severne Koreje - 2002-10-21


Reagovanje Bele kuæe je bilo neobavezujuæe. Kada su ga novinari upitali o ponudi Severne Koreje, predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer nije pozdravio tu ideju, ali je nije ni odbacio. Umesto toga, usmerio je pažnju na tekuæe amerièke konsultacije sa drugim zemljama, rekavši da je to put kojim se Sjedinjene Države sada kreæu:

”Nastaviæemo da razgovaramo sa Japanom, sa Južnom Korejom, sa Kinom... Mislim da se može reæi da æe na Severnu Koreju biti izvršen pritisak medjunarodne javnosti kako bi shvatila opasnost svoje politike, kao i to da æe biti sve više izolovana ako nastavi putem kojim je nagovestila da se kreæe.“

Flajšer je odbio da govori o tome kakvi koraci bi mogli biti preduzeti, kao što je smanjenje isporuke lož ulja Severnoj Koreji. On je sve vreme nastojao da umanji opasnost od otudjivanja Pjongjanga putem medjunarodnih akcija i rekao da Severnokoreanci moraju da shvate u èemu su prednosti saradnje sa ostatkom sveta:

”Mislim da u svetu vlada trend u okviru koga režimi, kao što je severnokorejski, koji upražnjavaju autoritaran naèin vladavine, sve više uvidjaju da je otvaranje društva i razvoj sloboda u njihovom interesu. Sjedinjene Države se nadaju da æe putem diplomatskih nastojanja Severna Koreja shvatiti tu poruku. Medjutim, nema garancija da æe se to desiti.“

Ranije ovog meseca, Severna Koreja je priznala da ima aktivan program razvoja nuklearnog naoružanja, što je u suprotnosti sa sporazumom iz 1994. godine. Prema tom sporazumu, zapadne zemlje su isporuèivale Pjongjangu pomoæ u zamenu za obeæanje da æe zamrznuti svoj program nuklearnog naoružanja.

XS
SM
MD
LG