Linkovi

Snajperista i dalje neuhvatljiv - 2002-10-18


Tokom protekle dve nedelje, pomanjkanje solidnih indicija - kao i nepredvidivost snajperiste kad je u pitanju izbor meta - nije pružilo istražiteljima veliki broj dokaza na kojima bi mogli da zasnuju profil ubice. Medjutim, bar jedan svedok je sada rekao policiji da je video snajperistu kako cilja u svoju poslednju žrtvu, ženu koja je radila za Federalni istražni biro, a koja je u ponedeljak ubijena ispred prodavnice kuæne opreme u Virdžiniji.

”Na žalost, zbog mraka i razdaljine, a možda i zbog uzbudjenja u trenutku kad se incident desio, svedoci nisu bili u stanju da pruže dovoljno podataka da se sastavi crtež ubice.“

Kapetan Nensi Demi, portparol policije u okrugu Mongtomeri u Merilendu, koja je na èelu istrage u širem podruèju Vašingtona - rekla je novinarima da je jedini izvesni dokaz da je snajperista muškarac:

”Medjutim, da li je njegov motiv politièke ili verske prirode, da li on ima poruku koju šalje, a koju ne shvatamo to ne znamo.“

Pa ipak, to je prvi put da neko zapravo tvrdi da je video ubicu dok je pucao u jednu od žrtava. Struènjaci veruju da su svaki put kad snajperista izvrši ubistvo, veæe šanse da æe iza sebe ostaviti neke tragove koji bi dovele do njegovog hvatanja.

Penzionisani agent Federalnog istražnog biroa Kendis Delong, koja je tokom 20 godina u FBI-u radila na poznatim sluèajevima kao što je UNIBOMBER i bombaški napad u Oklahoma sitiju, veruje da je ubica sada ostavio dovoljno tragova i da æe biti uhvaæen za nekoliko dana:

”Verujem da æe ovaj ubica biti uhvaæen ili æe biti ubijen do kraja vikenda jer je zaista napravio velike greške prilikom poslednjeg ubistva u ponedeljak uveèe kada je dopustio da bude vidjen. Kao rezultat èinjenice da je Vašington sada u stanju tako visoke pripravnosti, svako eventualno novo ubistvo æe biti mnogo riskantnije za njega. Èak i ako sada stane, verujem da æe ipak biti identifikovan i uhvaæen ili æe biti ubijen u razmeni vatre sa policijom ili æe pak izvršiti samoubistvo.“

S obzirom da je svakodnevni život u Vašingtonu sve više poremeæen zbog uznemirenosti oko toga gde bi snajperista mogao da napadne sledeæi put, amerièka vojska je pozvana da se prikljuèi potrazi. Pentagon se složio da pomogne FBI-u da patrolira nebom iznad Vašingona posebno opremljenim osmatraèkim avionima, kakavi su korišæeni za praæenje i hvatanje vodja narko-mafije u Kolumbiji.

XS
SM
MD
LG