Linkovi

Severna Koreja priznala da poseduje nuklearno naoružanje - 2002-10-18


Samo pre mesec dana sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je govorio o pretnji koju predstavlja iraèko oružje za masovno uništenje, kada ga je jedan novinar upitao da li i Severna Koreja predstavlja opasnost. Novinar je želeo da zna da li Ramsfeld veruje da bi Sjedinjene Države trebalo da razmatraju napad iz predostrožnosti na Severnu Koreju znajuæi interes Pjongjanga za nuklearno oružje. Ramsfeld je izbegao da jasno odgovori na pitanje šta bi Bušova administracija mogla da uèini, rekavši samo da je Severna Koreja razlièit problem u odnosu na Irak. Ali u celom odgovoru, Ramsfeld je direktno priznao da Severna Koreja ima nuklearne sposobnosti.

”Ne znam šta æe se desiti u Severnoj Koreji, osim što znamo da su oni jedni od najveæih trgovaca oružjem, posebno tehnologijom za balistièke projektile. Znamo da su zemlja koja agresivno razvija nuklearno oružje i njime raspolaže.“

Obaveštajni zvaniènici kažu da su uvereni da je 1990. Severna Koreja proizvela jedno ili, moguæe, dva nuklearna oružja. Funkcioneri ipak veruju da je od tada ta zemlja zamrzla nuklearni program u skladu sa sporazumom iz 1994. sa Sjedinjenim državama. Èinjenica da je Severna Koreja priznala da je nastavila razvoj tog programa, mogla bi da znaèi da bi ponovo trebalo u globalu proceniti njene nuklearne moguænost. Zbog toga je jedan nauènik na prošlogodišnjoj konferenciji pod pokroviteljstvom Centralne obaveštajne agencije rekao da, ukoliko posao nije bio zamrznut, onda bi, prema njegovim reèima, te fabrike mogle da proizvedu 20-30 nuklarnih oružja do sada.

Još jedan razlog za zabrinutost je i raketni program Severne Koreje. U nedavnom pojavljivanju pred Kongresom, direktor CIE Džordž Tenet, naglasio je da postoji moguænost da Severna Koreja bude sposobna da dobaci nuklearne projektile i do Sjedinjenih država. Sve u svemu, vojni zvaniènici tvrde da bi nova zabrinutost oko Severne Koreje mogla da iskomplikuje planiranje vojne akcije protiv Iraka. Jedan zvaniènik koji je govorio uz uslov da ostane anoniman je rekao za Glas Amerike da æe ljudi poèeti da se pitaju zašto napadamo zemlju kao što je Irak koja još nema nuklearno naoružanje, kada postoji zemlja koja ga ima - a to je Severna Koreja.

XS
SM
MD
LG