Linkovi

Saudijski princ zabrinut za stabilnost i veze sa Zapadom - 2002-10-15


Govoreæi na jednoj univerzitetskoj sveèanosti, princ Abdulah je pozvao Saudijce da se, prema njegovim reèima, ”drže svoje božije vere bez ekscesa“. On je nazvao Islam verom ”umerenosti i razboritosti“. Govor princa Abdulaha je usledio nakon napada u Indoneziji i dve zemlje koje se granièe sa Saudijskom Arabijom - Jemenu i Kuvajtu. Postoje indicije da su napadi u te dve zemlje povezani sa teroristièkom mrežom ”Al Kaida“, pod komandom Osame Bin Ladena. Struènjak za ekstremizam i terorizam, analitièar Hala Mustafa iz kairskog Al Ahram centra, kaže da Saudijska Arabija želi da da se distancira od ekstremista, delimièno zbog sopstvene stabilnosti i odnosa sa Zapadom.

”Saudijski lider je, ispravno, odmah osudio taj èin, jer je veoma zabrinut zbog problema, naroèito u oblasti Zaliva. I mislim da se nakon žstoke kritike kojoj je Saudijska Arabija bila izložena, oèekuje da želi da dokaže da nema nikakve veze sa tim aktivistima, islamistima ili ekstremistima.“

Nakon teroristièkih napada 11. septembra, Saudijska Arabija se suoèila sa žestokom osudom od strane nekih krugova iz SAD u kojim su iznete tvrdnje Oni su tvrdili da je Saudijska Arabija pružila utoèište i finansijsku podršku islamskim ekstremistima. 15 od 19 otmièara koji su usmerili avione na Svetski trgovinski centar i Pentagon, bili su Saudijci. Dok su kuvajtske, jemenske i indonežanske vlasti prihvatile da bi mogao da postoji uticaj Al Kaide u njihovim zemljama, lideri veæine islamskih zemalja nisu želeli ništa da kažu.

XS
SM
MD
LG