Linkovi

Australija traži proširivanje liste teroristièkih organizacija - 2002-10-15


Premijer Australije Džon Hauard je izjavio u parlamentu da je sve više dokaza da je grupa Džamaa Islamia umešana u subotnji napad na Baliju.

”Gospodine predsednièe parlamenta, mi æemo kao vlada preduzeti korake da se grupa Džamaa Islamia, što je pre moguæe, u Ujedinjenim nacijama proglasi za teroristièku organizaciju. Dobili smo indikacije drugih zemalja da æe taj potez biti podržan.“

Amerièki ambasador u Australiji je saopštio da æe njegova vlada podržati taj potez. Eksplozija je usmrtila više od 180 ljudi dok je preko stotinu ranjeno. Veæina žrtava su bile turisti, mnogi od njih iz Australije. Zapadni izvori navode da nekoliko osumnjièenih pripadnika Al Kaide, koje drže amerièke vlasti, tvrde da su lideri Džamaa Islamie pomogli Al Kaidi da organizuje teroristièke napade u Jugoistoènoj Aziji. Singapur, Malezija i Filipini su pritvorili veliki broj navodnih pripadnika te grupe. Pritvoreni su osumnjièeni da su pripremali teoristièke napade širom te regije. Te tri vlade žele da lider Džamaa Islamie, indonežanski verski uèitelj po imenu Abu Bakar Bašir, bude uhašen. Indonezija je ispitivala Bašira, ali je saopšteno da nema dokaza za njegovo sudsko gonjenje. Potpredsednik vlade Singapura i ministar odbrane, Toni Ten, naziva napade na Baliju užasavajuæim. ”Ovaj napad pokazuje koliko je važno sa priznamo da su teroristi medju nama. Nema koristi od pretvaranja da teriristièke æelije ne postoje. Naèin da se suoèimo sa ovom teroristièkom pretnjom je priznati da problem stvarno postoji, a zatim preduzeti oštru akciju za iskorenjenje tih æelija pre no što bi mogle da nanesu dalju štetu.“ Malezija, Tajland i Filipini su najavili da pooštravaju bezbednosne mere oko ambasada i važnih javnih zgrada. Filipinski savetnik za nacionalnu bezbednost Roilo Golez kaže da se rizik od novih napada ne može ignorisati. Amerièka vlada je naredila da osoblje njene ambasade èije prisustvo nije neophodno, zajedno sa èlanovima porodica napusti Inodneziju, obrazloživši to poveæanom opasnošæu po bezbednost.

XS
SM
MD
LG