Linkovi

Primirje i unapreðenje odnosa Rusije i Japana? - 2002-10-13


Japanski ministarka inostranih poslova Joriko Kavaguèi je doputovala u Moskvi radi priprema za japansko-ruski samit u januaru iduæe godine. Kavaguèijeva je provela juèerašnji dan u razgovorima sa šefom ruske diplomatije Igorom Ivanovim i složila se s njim o planu od šest taèaka za unapredjenje bilateralnih odnosa.Taj plan, koji ukljuèuje poveæanje ekonomske saradnje, biæe osnova predstojeæeg sastanka japanskog premijera Ðuniæira Koizumija i ruskog predsednika Vladimira Putina.

No, Kavaguèijeva je naglasila da je najvažnije pitanje konaèna saglasnost o mirovnom sporazumu kojim bi se zvanièno završilo neprijateljstvo tokm Drugog svetskog rata. Prema njenim reèima, odsustvo takvog sporazuma izmedju dve medjunarodno autoritativne susedne zemlje “nije normalno stanje.“

Japanso-ruski mirovni sporazum nije nikada potpisan zbog toga što su u poslednjim danima Drugog svetskog rata sovjetske trupe zauzele èetiri ostrva poznata pod nazivom Kurilska ostrva - u Rusiji, a u Japanu - pod nazivom Severrne teritorije. Japan zahteva još od 1945. godine da mu ta ostrva budu vraæena. Taj teritorijalnmi spor veæ dugo vremena ometa trgovinske i druge japansko-ruske odnose.

Pre deset godina, tadašnji ruski predsednik Boris Jeljcin je izrazio spremnost da razgovara o kompromisnom rešenju. No, ruski nacionalistièki i komunistièki poliitièari su postojano odbijali da pregovaraju o sporu oko ta èetiri ostrva.

Analiitèari smatraju da i predsednik Putin želi da bude donekle fleksibilan, ali da je veæ utrošio veæi deo politièkog kapitala svojom podrškom ratu protiv terorizma. Predsednik Putin je takodje razgnevio neke ruske èvrstorukaše zbog toga što se nije suprotstavio ulasku tri bivše sovjetske pribaltièke republike u NATO. Analitièari stoga smatraju da do rešenja tog dugotrajnog teritorijalnog spora neæe doæi uskoro.

XS
SM
MD
LG