Linkovi

Huseinovog atentatora oborila iraèka PVO? - 2002-10-10


Jedan visoki funkcioner Pentagona, koji je zahtevao anonimnost, ukazao je da gaji “veliku nadu“ da æe nezadovoljni Iraèani svrgnuti ili možda ubiti Sadama Huseina. Priznao je, meðutim, da u najnovijem izveštaju nema obaveštajnih podataka koji bi potvrdili pokušaj atentata na Sadama Huseina. Prema tom izveštaju, objavljenom ove nedelje u kuvajtskom nezavisnom listu “Al Kasab“, jedan iraèki lovaèki avion tipa ”Mig-23“ prekinuo je vežbu u bombardovanju, severno od Bagdada, i poleteo u pravcu jedne od palata Sadama Huseina na Jezeru Tartar. Sadam Husein je u to vreme bio u toj palati. No, kako su isti list izvestili dobro informisani iraèki izvori, iraèki predsednièki gardisti su oborili taj lovaèki avion raketom zemlja-vadzuh pre nego što je mogao da napadne predsednièku palatu. Iraèka vlada, koliko je poznato, nije komentarisala taj izveštaj.

Amerièki obaveštajni zvaniènici su izjavili Glasu Amerike da ne poseduju informacije koje bi potvrdile podatke iznete u kuvajtskom listu ”Al-Kasab“. No i oni su ukazali, poput neimenovanog visokog zvaniènika Pentagona, da je bilo pokušaja atentata na Sadama Huseina u prošlosti. Meðutim, kako reèe neimenovani visoki zvaniènik Pentagona, Sadam, “kako izgleda, uvek nekako preživi.“ Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je do sada odbijao da navede da li amerièka vlada raspolaže obaveštajnim podacima koji nagoveštavaju da su disidentski elementi u iraèkoj vojsci ili društvu spremni da se pobune protiv Sadama Huseina. No, Ramsfeld ne sumnja da su neki Iraèani skloni svrgavanju Sadama Huseina.

”Mora biti ljudi u Iraku koji, uprkos represiji kojoj su podvrgmuti decenijama, žele da žive drugaèijim životom. U to ne sumnjam ni za trenutak, ali ne želim da iznesem obaveštajne podatke o tome“, kaže Ramsfeld.

Ramsfeld se osvrnuo na kuvajtski novinski izveštaj s poèetka ove nedelje, ubrzo pošto je predstavnik Bele Kuæe Ari Flajšer apelovao na iraèke vojne komandante da otkažu poslušnost Sadamu Huseinu, naroèito ako naredi upotrebu biološkog ili hemijskog oružja protiv amerièkih trupa. Flajšer je naveo da poruka iraèkim komandantima glasi “razmislite pre nego što išta preduzmete.“

Amerièki avioni su takoðe nedavno bacili letke na iraèke jedinice protivvazdušne odbrane u južnom delu Iraka kojima se pozivaju da ne otvaraju vatru na avione koalicije koji patroliraju tamošnjom zabranjenom vazdušnom zonom. Pentagon je saopštio da su se avioni koalicije vratili danas u istu oblast jugoistoèno od Bagdada i pogodili položaje raketa zemlja-vazduh. Pored toga, amerièki i britanski avioni isvršili su napad na, kako su naveli vojni funkcioneri, radarsko postrojenje protivvazdušne odbrane blizu luke Basre.

XS
SM
MD
LG