Linkovi

Uèestali pozivi za izlazak na izbore - 2002-10-08


Poruku u kojoj samo piše "Uspeh izbora - pobeda Srbije" potpisali su, izmeðu ostalih episkop Atanasije Jevtiæ, pojac Pavle Aksentijeviæ, glumci Gojko Baletiæ, Nebojša Glogovac, Sergej Trifunoviæ i Danilo Lazoviæ, akademik Milovan Danojliæ i književnik Danko Popoviæ. Predsednik Demokratske alternative Nebojša Èoviæ smatra da je od izuzetne važnosti da izbori budu uspešni a ponovio je i da æe njgova partija podržati kandidata Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu i u drugom krugu izbora. Ukoliko drugi krug izbora ne bude uspešan, Èoviæ predlaže da skupština Srbije treba hitno da zaseda i da donese amandman na izborni zakon kojim æe se eliminisati ovaj deo gde se traži 50 procenata plus jedan izlaska glasaèa u drugom krugu izbora.

Ukoliko drugi krug izbora ne bude uspešan funkcioner G17 Plus Mlaðan Dinkiæ predložio je da onaj ko dobije manje glasova da svoju podršku onom ko dobije više glasova kako njih dvojica (Labus i Koštunica) ne bi izlazili obojica na nove izbore.

Na ovakav predlog reagovao je šef izbornog štaba Vojislava Koštunice Dragan Maršiæanin ocenom da to znaèi najavu povlaèenja kandidature Miroljuba Labusa, što je Dinkiæ demantovao. Analitièari Centra za slobodne izbore i demokratiju izrazili su nadu da æe TV debata Vojislava Koštunice i Miroljuba Labusa doprineti uspehu drugog kruga izbora. Analitièar CESID-a Mirjana Todoroviæ istakla je kao jednu od karateristika ponašanja medija u ovoj predizbornoj kampanji da su se pojedini mediji sklanjali iza tumaèenja takozvanih analitièara koji nisu prikrivali pristrasnost, što je naroèito bilo uoèljivo u listu "Politika".

A saradnik Instituta ekonomskih nauka Milena Jovièiæ upozorila je da politièari u predsednièkoj kampanji treba da imaju mnogo više odgovornost prema ekonomskim dešavanjima u zemlji i da brinu za njen imidž u meðunarodnim okvirima. Pojedini politièari dovode u pitanje konsenzus u zemlji u pogledu tranzicije, u pogledu prikljuèenja Evropskoj uniji i u pogledu opštih pravaca koje smo mi na državnom nivou proglasili kao kao svoje osnovne smernice, rekla je Milena Jovièiæ.

XS
SM
MD
LG