Linkovi

Govor predsednika Buša o Iraku - 2002-10-08


Iracki ministar inostranih poslova Nadzi Sabri ocenio je da govor predsednika Busa sadrzi netacne informacije pomocu kojih se, kako je dodao, americki predsednik nada da ce opravdati neligitimni napad na Irak. U sinocnjem obracanju naciji iz Sinsinatija, koje je prenoseno sirom sveta, predsednik Bus jer ustvrdio da bi iracki lider Sadam Husein mogao imati nuklearno oruzje za manje od godinu dana, kao i da mozda planira napad hemijskim i nuklearnim oruzjem na Sjedinjene Drzave. Medjutim americki predsednik je takodje ukazao da do vojne operacija protiv Iraka nece doci odmah kao i da ona nije neizbezna. Upavo to je izjava koju zvanicnici u Evropi kao i na Bliskom istoku naglasavaju, barem javno, uprkos rastucoj bojazni u oba regiona da je napad Sjedinjenenih Drzava na Irak neizbezan. Jordanski ministar inostranih poslova Marvan Muasher izjavio je da jos uvek veruje da postoje sanse za diplomatske poteze u pokusaju da se izbegne opasnost od rata. Njegov egipatski kolega Ahmed Maher takodje naglasava da je predsednik Bus govorio o sansama da se rat izbegne. Predsednik Bus je u sinocnjem govoru jasno ukazao da ako Irak zeli da izbegne rat, pored ostalih stvari mora unistiti oruzje za masovno unistavanje. Busov najodaniji savenik u Evropi, britanski premijer Toni Bler osvrnuo se na taj zahtev americkog predsednika.

“Mislim da delimo iste analize, u stvari ono sto mi zelimo je da Ujedinjene nacije jasno saopste irackom rezimu na nacin da iracki rezim prepozna volju Ujedinjenih nacija i povinuje se odluci, sto podrazumeva da unisti svo biloskog, hemijsko i potencijalno nuklearno oruzje.

Sjedinjene Drzava i Britanija zajednicki pokusavaju da proguraju novu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom bi se dozvolila vojna akcija protiv Iraka u slucaju da Bagdad ne saradjuje sa inpektorima UN za naoruzanje. Bez obizra na pritisak Francuska se protivi usvajanju takve rezolucije. Medjutim najvisi savetnici fransuskog predsednika Zaka Siraka izjavili su danas da je on bio razuveren obecanjem predsednika Busa da ce okupitii medjunarodnu koaliciju protiv Iraka. Bivsi francuski premijer Alan Zzipe izjavio je da izjava predsednika Busa da do rata nece doci odmah kao i da nije neizbezan pokazuje da Vasington uzima u obzir mesljenje Francuske. U Nemackoj, koja se snazno protivi americkom napadu na Irak, ministar inostranih poslova Joska Fiser nije direktno komentariso govor predsednika Busa, ali je istakao da savet bezbednosti UN mora usvojiti jedinstven pristup problemu Iraka, sa ciljem da se omoguci inspekcija naoruzanja. Fiser je takodje istakao da Irak mora dozvoliti inpektorima da neomatano i bezuslovno obave svoj posao.

XS
SM
MD
LG